Uppgifter: Ericsson stänger all tillverkning i Sverige

2016-09-22 07:55  
Foto: Ericsson

Ericsson planerar att stänga all tillverkning i Sverige, ett beslut som skulle innebära att 3 000 anställda mister jobbet, erfar Svenska Dagbladet.

– Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag, säger Anders Ferbe, IF Metalls ordförande.

Tidningen har tagit del av ett internt dokument med en besparingsplan för ett av Ericssons största affärsområden, Nätverksprodukter. Besparingarna skulle innebära nedläggning av den sista tillverkningen Ericssons har i Sverige, på orterna Borås och Kumla.

Ericssons ledning skriver i rapporten: ”Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin.”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe är upprörd över Ericssons planer.

– Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag mot de trotjänare inom Ericsson som nu riskerar att få betala priset för ett företag som de sista åren faktiskt har stått utan ordentlig styrning och strategi, säger han till TT.

– Jag tycker att det är mycket upprörande att koncernledning och därmed också styrelse nu planerar att göra slut på en industriepok när det gäller produktionen i Sverige.

TT: Har du från Metallklubbar inom Ericsson fått signaler om att de väntade nedskärningarna blir så omfattande som SvD rapporterar?

– Jag väljer att inte svara på den frågan, säger IF Metall-basen.

Han är mycket kritisk till hur Ericsson har skötts.

– Vi är nästan alltid mycket väl informerade om situationen i våra bolag, det inkluderar naturligtvis Ericsson. Vi saknar ett ägaransvar som visar på en tydlig strategi för bolaget. Vi saknar en handlingsplan som är offensiv för att Ericsson i stället för att avveckla ska utveckla sina anställda.

Ulf Olsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Borås, säger att uppgifterna, om de bekräftas, innebär ett väldigt, väldigt allvarligt slag för staden.

– Vi kommer så snabbt som möjligt sätta oss i kontakt med Ericssons koncernledning och även regeringen. Det är det första steget. Jag har redan gett kommunchefen och näringslivschefen uppdrag att kontakta företaget samtidigt som jag har varit i kontakt med näringslivsministern via sms, säger han till Borås Tidning.

Enligt SvD ligger processen med varsel hos koncernledningen och förhandlingar med facket pågår sedan någon vecka.

– Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige, säger en källa centralt placerad i förhandlingarna till tidningen.

Läs mer:

Läs mer: Värsta krisen för Ericsson – hittills

Ericsson har en turbulent tid bakom sig. Efter avslöjanden i våras om vidlyftiga bonusar och uppblåsta siffror i redovisningen, och ovanpå det en dålig aktieutveckling, fick vd Hans Vestberg sparken i somras.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att en nedstängning av hela tillverkningen i Sverige är ett väldigt stort steg att ta.

– Det är förstås väldigt beklagligt för dem som drabbas, men det är också ett jättestort symbolvärde för Ericsson som företag att göra det, säger Joakim Bornold.

Han tycker att planerna visar hur illa ställt det är med Ericsson.

– Ericsson fortsätter, tyvärr, på samma väg med att skära ner och svälta för att hålla uppe marginaler och vinster. Men det kommer inte att kunna fortgå i all evighet utan nu måste man se till att ändra på det. Det måste till en offensiv.

Läs mer:

Läs mer: Ericsson, lyssna på tekniken

Ericsson har ännu ingen ny, fast, vd på plats.

– Det är säkerligen så att den tillförordnade vd:n får ta den här smällen och rensa undan rejält och se till att det är en situation där nya vd:n slipper ta de här jobbiga besluten, säger Joakim Bornold.

Ericsson skriver i en kommentar till TT att företagets pågående kostnads- och effektiviseringsprogram innebär minskningar av antalet anställda runt om i världen.

”Vi har en omfattande verksamhet i Sverige och den är inte undantagen. Som alltid när det gäller personalneddragningar hanterar vi det land för land och vi meddelar alltid våra anställda och representanter för de fackliga organisationerna först”.

TT har även sökt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) men hans pressekreterare meddelar att Damberg inte vill kommentera saken förrän bolaget har uttalat sig.

Mer om: Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer