Stora skador efter explosion i polisbyggnad

2019-08-20 07:54  

Explosionen i en av polisens lokaler i Linköping i natt både hördes och kändes en bra bit från platsen.

Polisen arbetade med ett misstänkt farligt föremål, men exakt vad som detonerade är fortfarande oklart.

– Det gick väl inte helt som man hade tänkt sig, som jag förstod det, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn.

I samband med detonationen förstördes även en del av polisen byggnader, lokaler för beslagtaget gods i Garnisonsområdet.

– Föremålet ska ha befunnit sig i någon typ av mindre förrådsbyggnad som jag har förstått, säger polisens presstalesperson Erik Terneborn till TT.

Polisen vill inte bekräfta vilken typ av föremål det rör sig om, men enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en stulen moped som skulle lämnas tillbaka till sin ägare när man upptäckte att den påverkats på ett sätt som såg farligt ut. Nationella bombskyddet kallades till polishuset, och delar av Garnisonsområdet spärrades av och utrymdes.

– Jag vet ganska lite om exakt hur det har gått till. Jag vet bara att det har skett en detonation i samband med att nationella bombskyddet har arbetat med att oskadliggöra detta föremål på plats, säger Erik Terneborn.

– Förhoppningen var att man skulle kunna hålla nere detonationen mer än vad det blev nu. Samtidigt var det något man hade tagit höjd för att det kunde bli så. Det gick väl inte helt som man hade tänkt sig, som jag förstod det, säger Erik Terneborn.

Inga skadade

Det finns inte några uppgifter om personskador i samband med detonationen. Endast poliser befann sig i närheten av föremålet vid explosionen.

Evakueringen av området, som påbörjades vid 16-tiden på måndagen, tog tid eftersom det finns ett äldreboende med gamla och sjuka i området. Vid 23.30 meddelades att evakueringen var klar, då hade omkring 170 personer lämnat sina bostäder, men totalt påverkades omkring 3|000 personer av avspärrningarna.

Avspärrningar hävs

Vid tvåtiden inatt kunde boende återvända till sina bostäder då avspärrningarna minskats i omfång.

Enligt en första inventering har det inte blivit några skador på närliggande bostadshus. Själva detonationsplatsen är fortsatt avspärrad och kommer att undersökas av tekniker under dagen.

En anmälan om förberedelse till farlig ödeläggelse har upprättats men det finns ingen misstänkt för brottet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer