Putin: Ryska robotar kan riktas mot USA

2019-02-21 07:31  

Om USA placerar kärnvapenbestyckade robotar i Europa tvingas Ryssland svara med robotar vars mål är platser "där beslut fattas" i USA, varnar Rysslands president Vladimir Putin.

I sitt tal till nationen lovar den auktoritäre Putin även snabbt förbättrade levnadsvillkor för pressade ryssar.

– Ryssland kommer att svara på all utplacering av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar i Europa, inte enbart gentemot länderna de placeras i utan mot USA självt, dundrade Putin från parlamentets talarstol där han stod framför tio ryska flaggor och en världskarta i blått.

Men samtidigt hävdade presidenten att Ryssland inte vill ha konfrontation, att hans land inte ska ses som ett direkt hot mot USA utan som ett som söker vänskapliga relationer.

Läs mer: Rysslands nya robot sägs ha en toppfart på Mach 27

Uttalandet kommer knappt tre veckor efter att först USA och sedan Ryssland lämnade det ömsesidiga INF-avtalet om nedrustning av medeldistansrobotar som slöts under kalla kriget. Båda sidor anser att den andre brutit mot överenskommelsen, i sitt tal kallade Putin USA:s anklagelser för "långsökta". Han sade även att Rysslands första drönarbestyckade ubåt kommer att vara redo i vår och att man fortsätter att utveckla nya vapen.

En stor det av det direktsända talet, presidentens femtonde inför parlamentets båda kamrar duman och federationsrådet, handlade dock om ekonomi. Putin lovade förbättrad sophantering, ett akut problem då många av landets tippar är överfulla, samt att investera "enorma resurser" för att skapa förbättrade levnadsvillkor.

Mer om: Putin Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer