Nordkorea: Inte bundet till kärnvapenlöften

2020-01-22 08:05  
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkorea är inte längre bundet till utfästelser om kärnvapennedtrappning på Koreahalvön, säger diplomaten Ju Yong-Chol i Genève.

Anledningen är att USA inte gett några löften om sanktionslättnader innan diktaturens tidsfrist löpte ut vid årsskiftet.

Nordkorea har tidigare bland annat lovat att upphöra med test av kärnvapen och ballistiska långdistansrobotar.

– Vi ser ingen anledning till att vara ensidigt bundna av överenskommelsen som den andra parten inte lever upp till, säger Ju vid FN:s ständiga nedrustningskonferens.

Han anklagar USA för att använda sig av ”de mest brutala och omänskliga sanktioner” och säger att det aldrig kommer att bli kärnvapenavveckling på den koreanska halvön om USA håller fast vid en så "fientlig politik".

– Om USA försöker genomdriva ensidiga krav och fortsätter att införa sanktioner kanske Nordkorea kommer att tvingas att söka nya vägar, säger Ju Yong-Chol.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer