Must-chefen: ”Inget mönster” i mastbrott och flygstörning

2016-06-09 16:29  

Militära underrättelsetjänsten, Must, har inte hittat ”något mönster” i sabotaget mot Häglaredsmasten och störningarna hos Luftfartsverket tidigare i våras.

Under en och samma vecka i våras - vecka 20 - inträffade två spektakulära händelser: sabotage mot den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås, som plötsligt bröts av och kollapsade, och kraftiga störningar i flygtrafiken. Det senare på grund av problem hos Luftfartsverket eller dess it-leverantör Telia.

Orsakerna till att flygledningssystemen inte fungerade utreds dock fortfarande, enligt Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket.

– Det pågår en utredning. Vi har inget nytt att säga i dagsläget.

Efter de omtumlande händelserna kallade försvarsutskottet till sig Gunnar Karlson, chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must.

Must är nämligen ansvarig enhet inom Försvarsmakten när det gäller att skydda kritisk infrastruktur. Och i dag torsdag fick utskottet en uppdatering kring underrättelseläget av Gunnar Karlson.

– Det Must-chefen sa var att det inte fanns något mönster i händelserna. Än mindre har man något belägg för att främmande makt står bakom, säger Allan Widman, försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) till Ny Teknik.

–  Visserligen är polisens bedömning att det handlar om sabotage ifråga tv-masten, men Must ser inget mönster kring det, utan man ansåg att det rör sig om tillfälligheter som råkat sammanfalla under en kort tid.

Allan Widman säger dock att utskottet mer regelbundet kommer att kalla till sig underrättelsemyndigheterna framöver i syfte att få färsk information.

–  Omvärldsläget är nu så pass ansträngt att utskottet regelbundet vill ha information av de myndigheter som jobbar med underrättelser, Must, FOI och FRA.

Hur vill du beskriva omvärldsläget?

– Jag tror inte jag är ensam i utskottet om att oroas över utvecklingen i Ryssland, där det sker en kombination av snabbt ökande militär förmåga och en alltmer auktoritär politisk utveckling.

Har undertecknandet av Värdlandsavtalet och diskussionen under våren ökat temperaturen i relationen till Ryssland?

– Nej. Min bedömning är att det ”memorandum of understanding” eller Värdlandsavtal som undertecknades i september 2014 inte ökat spänningarna.

– Det beslut som togs i riksdagen i våras gällde enbart de lagstiftningsförändringar som avtalet ställde krav på.

Widman beskriver att Sverige redan har ett brett samarbete med Nato och USA via olika avtal. Och senast nu i veckan signerades ett nytt avtal om militärt samarbete mellan Sverige och USA.

– Min bild att Ryssland nog förstått var Sverige hör hemma någonstans.

Försvarsutskottet har utöver militära frågor också ansvar för krisberedskapsfrågor.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer