Mörkret ska flykta snart – solståndet är här

2018-12-21 13:52  
Foto: Tobias Röstlund / TT

Luciasången har så rätt när den säger att "mörkret ska flykta snart" – för nu vänder det. Årets vintersolstånd är här med årets kortaste dag men också löfte om ljusare tider.

I dag infaller årets kortaste dag, vintersolståndet, och sedan börjar dagarna bli ljusare igen. Redan på lördagen blir dagen en hel minut längre på de flesta håll i landet.

Undantaget är de allra nordligaste delarna av Sverige där polarnatt råder. Vid Treriksröset har solen inte synts sedan den 30 november och i Kiruna orkade den över horisonten senast den 10 december. Först den 2 januari får Kirunaborna åter en skymt av solen då den går upp klockan 11.25 på förmiddagen och ned 35 minuter senare.

För resten av landet ser ljuschanserna betydligt bättre ut den närmaste tiden. I exempelvis Lund går solen i dag ner klockan 15.35. Om en vecka, den 28 december, bjuder solen på fyra extra minuter på eftermiddagen och går ner 15.39.

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del som mest bort från solen, vilket får till följd att solen står som lägst på norra halvklotet.

Motsatsen gäller vid sommarsolståndet, då jordaxelns norra del lutar maximalt i riktning mot solen. Då är dagen som längst på norra halvklotet. Detta inträffar årligen omkring den 22 juni.

Mer om: Astronomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer