Könssjukdom blir mer antibiotikaresistent

2018-07-25 07:49  
Foto: Isabell Höjman / TT

Könssjukdomen mycoplasma genitalium (MG) har blivit svårare att behandla på grund av ökad resistens mot antibiotika, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I de studier som är gjorda så ligger resistensnivåerna mellan 10 och 20 procent. Tittar man sedan i omvärlden så är det betydligt högre och det beror på att vi haft en bra antibiotikapolicy i Sverige. I Danmark till exempel så finns en studie där man har en resistensnivå på 38 procent. Och i England så ligger nivån också någonstans kring 40 procent och det gör den i flera europeiska länder, säger docent Björn Herrmann som forskar på könssjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till radion.

MG är inte lika välkänd som andra könssjukdomar. Vanliga symtom är bland annat att det svider när man kissar, att ha flytningar, klåda eller mellanblödningar. Man kan också ha mykoplasma utan att märka det.

Läs mer: Fyra gånger fler antibiotikaresistenta i Sverige 2050

Det är svårt att säga hur många som drabbas av MG i Sverige eftersom sjukdomen inte är upptagen i smittskyddslagstiftningen och därför inte dokumenteras lika noga som andra könssjukdomar.

Mer om: Sjukdomar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer