Halverad vårdtid för covid-19 på Karolinska

2022-01-14 07:19  
Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Medelvårdtiden för patienter med covid-19 har mer än halverats på Karolinska universitetssjukhuset under bara några månader.

I oktober förra året var medelvårdstiden för Karolinskas patienter 9,3 dygn. I november sjönk tiden till 7,0 dygn, i december till 4,9 dygn och i januari 2022 landar vårdtiden på 4,5 dygn.

Den mer än halverade vårdtiden kan bero på flera möjliga orsaker, enligt Markus Birk, chef för infektionsverksamheten på Karolinska.

Läs mer: Snabbtesten osäkra – men har sin poäng

Dels den allt högre vaccinationsgraden och dels på omikronvarianten som förmodas vara mildare.

– Vaccinet gör en jättestor skillnad. Även om vaccinerade personer kan insjukna har de ett skydd och är betydligt friskare än patienterna i första eller andra vågen. De behöver då inte vårdas lika länge.

Har gett riskpatienter monoklonala antikroppar

På Karolinska har man också kunnat ge riskpatienter med ett nedsatt immunsystem och som inte kan utveckla någon effekt av vaccinet så kallade monoklonala antikroppar, eller tillverkade antikroppar, som skyddar mot svårt sjukdomsförlopp.

En liknande kur som den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump fick efter att han smittades av viruset 2020.

– Det har definitivt bidragit, för det här är patienter som med stor risk annars skulle ha hamnat på intensivvården, säger Markus Birk.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer