Första analys klar – ”Ett olaga ingripande mot planet”

Kraschen inträffade sydväst om Irans huvudstad Teheran 8 januari 2020. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

En preliminär analys av ”svarta lådorna” från det passagerarflygplan som sköts ned av iranskt luftvärn i Iran har avslutats av det internationella utredningsteamet, meddelar Kanadas transportmyndighet (TSB). Men rönen offentliggörs inte ännu.

”Nedladdningen och den preliminära dataanalysen var en viktig milstolp i det som måste vara en noggrann och transparent säkerhetsutredning”, säger Katy Fox vid TSB i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Arbetet i Paris är klart men utredningarna är långt ifrån över.”

Fox uppger att utredarna uppmanat Iran att släppa fler uppgifter från flygplanet och att Iran, som leder utredningen, ännu inte har gett TSB mandat att meddela vad de kommit fram till.

Enligt Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission, har Iran hittills följt alla protokoll inom de regelverk som styr utredningen.

– Det är helt normalt att inte lämna ut mer information i nuläget. Det är möjligt att ett slutet sällskap redan fått ta del av exempelvis ljudinspelningar, men det är alltid sekretessbelagt, säger han.

Mer information om två veckor

I måndags meddelade den franska haverimyndigheten BEA att data hade börjat laddas ned. Där finns bland annat ljud från planet och konversationer mellan piloterna.

Peter Swaffer beräknar att det kan komma att ta omkring två veckor innan mer information delges.

– Det som sker nu är att man tittar på de parametrar i färdregistratorn som kan berätta hur planet uppförde sig efter missilträffen. Det tar tid innan det pusslet blir färdigt.

Läs mer: Svarta lådans historia började på 1930-talet

Planet, Ukraine International Airlines flight 752, sköts ned strax efter att det lyft från Irans huvudstad Teheran på morgonen den 8 januari i år.

Samtliga 176 personer ombord omkom, av dem 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. De flesta av offren var från Iran eller Kanada, och många hade dubbelt medborgarskap.

”Det rörde sig om ett olaga ingripande”

Iran nekade först till att planet skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen. På fredagen meddelade Ukrainas vice utrikesminister Jevgenij Jenin att en iransk delegation ska besöka Ukraina för samtal under nästa vecka.

”De svarta lådorna lästes av framgångsrikt. Utskriften bekräftade att det rörde sig om ett olaga ingripande gentemot planet”, skriver Jenin på Twitter.

Peter Swaffer säger att han hittills under utredningen tolkat Iran som professionellt och transparent.

– Från dag ett har allt skötts enligt förväntan, till och med bättre, från deras sida. Nu handlar det om att säkerställa att något liknande aldrig sker igen. Sedan vill så klart anhöriga veta vad som hände sekunderna efter att planet träffats av missilen.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Kristin Groth/TT

Mer om: Flygplan Iran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer