Flera skadade i kraftig explosion i Linköping

2019-06-07 11:04  

En kraftig explosion har inträffat utomhus i centrala Linköping. Ett 25-tal personer har skadats lindrigt. Polisen arbetar utifrån att brott ligger bakom men utesluter inte en olycka.

– Det är oklart i nuläget varför det har hänt och vad det i så fall är riktat mot eller om det handlar om en olycka, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till TT.

Larmet om explosionen kom till polisen klockan 9.02 på fredagsmorgonen. Den inträffade utomhus men bilder från platsen visar att fasaderna på åtminstone två närliggande bostadshus fått svåra skador. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda.

Enligt polisen har ett 25-tal personer fått lindriga skador.

En person har förts till sjukhus med ambulans, enligt SOS Alarm. Polisen har ännu inte fått uppgifter om att någon skadats allvarligt i explosionen. Inte heller region Östergötlands pressjour har några uppgifter om allvarliga personskador. Universitetssjukhuset har för första gången gått upp i katastrofläge med anledning av explosionen.

Polisen arbetar utifrån att brott ligger bakom explosionen men utesluter inte en olycka, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till Aftonbladet TV.

Flera kvarter kring detonationsplatsen har spärrats av och nationella bombskyddet är på väg till Linköping.

– De är på väg för att hjälpa oss att ta reda på vad som hänt, säger Åsa Willsund.

En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

– Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen.

14 ambulanser har skickats till platsen.

– Man har kraftsamlat och skickat ambulanser från flera olika håll, säger Sofie Schmidt, teamledare vid SOS till TT.

Vid en presskonferens klockan 13 berättade polisen att den fortfarande inte visste vad som hade exploderat eller exakt var explosionen inträffat. Den tekniska undersökningen fortskrider.

Räddningstjänsten gick tidigare ut med att det var en gasexplosion men har nu dementerat den uppgiften. Fastighetsägaren säger till Corren att det inte finns någon gas inkopplad till fastigheten.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer