Donald Trump vill ha dödstraff för Saipov

2017-11-02 08:31  
Donald Trump tycker att Saipov ska dömas till döden. Foto: TT

Mannen som misstänks för terrorattacken i New York borde dömas till döden, twittrar USA:s president Donald Trump.

UPPDATERAD. Donald Trump vill att mannen som misstänks för den senaste terrorattacken i New York döms till lagens strängaste straff.

"Han dödade 8 personer, skadade 12 svårt. BORDE DÖMAS TILL DÖDEN!", twittrar Donald Trump.

Trump hänvisar även till att Sayfullo Saipov sagt sig vara nöjd med attacken och uttryckt en önskan om att hänga upp en IS-flagga på sitt sjukhusrum.

Saipov, 29, skottskadades när han greps efter attacken, men utredarna har kunnat förhöra honom på sjukhuset. Den misstänkte terroristen säger att det var ett medvetet val att slå till på Halloween eftersom många människor skulle vara utomhus och han ville döda så många som möjligt.

Saipov klassas som en "fientlig stridande"

Sayfullo Saipov är från Uzbekistan och kom till USA på laglig väg 2010. Han anklagas nu formellt i en federal domstol på Manhattan för att ha orsakat åtta människors död, för att ha agerat utan hänsyn till människors säkerhet och för att ha stöttat terrororganisationen IS. Han närvarade i domstolen sittande i rullstol, skriver Reuters.

Den misstänkte gärningsmannen uppger att han hade planerat en attack i ett år. Planen var att fortsätta till Brooklyn Bridge för att försöka köra på fler personer. I förhör berättar han att han inspirerats av IS-videor han tittat på i mobiltelefonen.

Enligt Vita huset klassas Saipov som en "fientlig stridande" (enemy combatant). Det kan innebära att han ställs inför militärdomstol, utan vissa av de rättigheter som en brottsmisstänkt har i civil domstol.

– Jag tycker att det han gjorde verkligen rättfärdigar det, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

Enligt New Yorks guvernör Andrew Cuomo verkar det som att Saipov börjat intressera sig för IS och "radikal islamistisk taktik" efter flytten till USA.

– Han gjorde det här i IS namn, säger John Miller, biträdande chef för New York-polisens underrättelseavdelning, enligt nyhetsbyrån AP.

Sayfullo Saipov sägs ha ropat "Allahu akbar" (Gud är större) när han lämnade fordonet efter attacken, rapporterar amerikanska medier.

Polisen har hittat en handskriven lapp i den pickup som användes. Enligt John Miller var lappen skriven på arabiska och med budskapet att IS kommer att finnas för alltid. I bilen fanns också flera knivar, uppger polisen.

De flesta dödsoffren var turister. Fem argentinare som dödades tillhörde samma grupp vänner och var i New York för att fira att det var 30 år sedan de gick ut gymnasiet. En belgisk medborgare finns också bland dödsoffren.

Minst 13 personer, förutom gärningsmannen, fördes till sjukhus. För tre av dem är tillståndet kritiskt, enligt CNN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer