Coronarestriktioner slopas – slut på hemjobb

2021-09-07 16:45  
Uppmaningar om att hålla avstånd kommer att vara kvar. Men de flesta restriktioner kommer slopas i slutet av månaden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om tre veckor slopas nästan alla dagens coronarestriktioner. Publiktaken tas bort för kultur- och idrottsevenemang. Rådet att jobba hemma försvinner och restauranger kan ha öppet längre. Och så blir det grönt ljus för dans på nattklubbar.

– Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Restriktionerna tas bort den 29 september, i enlighet med regeringens avvecklingsplan.

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att restriktionerna ska hävas så snart det är möjligt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Slopade deltagartak

Steg 4 i regeringens plan innebär att deltagartaken för konserter, fotbollsmatcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas. Det gäller också deltagartak för privata sammankomster i hyrda lokaler.

Läs mer: Många har symtom ett år efter covid-19

För restauranger försvinner bland annat särskilda regler för öppettider och hur stora sällskap som kan serveras.

Även rekommendationen att jobba hemifrån om det är möjligt tas bort den 29 september.

– Restriktionerna kan inte motiveras ur ett folkhälsoperspektiv, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerade i princip kan leva som vanligt efter den 29 september. För ovaccinerade gäller att de även fortsättningsvis riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom, och det kommer att vara ett bekymmer när vardagslivet kommer att återgå mer till det normala.

Hans uppmaning är därför att människor ska vaccinera sig.

Vaccinpass

När deltagartaken försvinner blir behovet av vaccinpass på kultur- och idrottsevenemang mindre. Men regeringen har ändå tagit fram förslag på vaccinbevis för att de ska kunna användas under en övergångsperiod om det behövs– och då för riktigt stora evenemang med fler än 15 000 personer i publiken.

– Jag vill verkligen understryka att tanken inte är att de ska behöva användas, det har beretts för att vi ska ha en beredskap, säger Lena Hallengren.

I regeringens avvecklingsplan anges ett antal parametrar som ska vara uppfyllda för att restriktioner ska kunna tas bort, bland annat antal nya smittofall och inlagda på sjukhusens intensivvårdsavdelningar. De faktorerna är inte uppfyllda i dag, och ändå tas restriktionerna bort.

– De nivåerna var väldigt upphängda på ett läge där vi förutsatte att vi skulle komma upp till 70 procents vaccinationstäckning. När vi nu är uppe i 80 procents vaccinationstäckning så ser vi en mer återhållande faktor på sjukvården, säger Carlson.

Han tror inte att olika restriktioner gör någon större skillnad när så många vaccinerat sig.

– Vi måste lära oss att leva med att den här sjukdomen finns här. Den kommer att ta ett utrymme i sjukvården, men genom att försöka få fler och fler att vaccinera sig så tror vi att det kan hanteras, säger han.

Inget datum för sista steget

Det som återstår av restriktioner efter den 29 september – steg 5 – handlar till exempel om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och ha god handhygien.

– Steg 5 är nog ett läge som kan ligga kvar ett tag tills vi ser hur det utvecklas, och när vi har så här stora grupper som är ovaccinerade, säger Johan Carlson.

Därför finns inget datum eller månad satt för när steg 5 kan tas bort.

Fakta: Vad blir kvar av restriktionerna?

Den 29 september tas steg 4 i regeringens avvecklingsplan av restriktionerna. Det innebär:

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, till exempel konserter och fotbollsmatcher.

Deltagartaken för privata sammankomster i hyrda lokaler tas bort

Inga reglerade öppettider för restauranger och kaféer, inga krav på storlek på sällskap eller avstånd inomhus mellan borden. Konserter inomhus på serveringsställen tillåts.

Mässor ska inte längre regleras som offentlig tillställning.

Rekommendationen om att jobba hemifrån slopas.

Rekommendationer som finns kvar:

Bestämmelser om att kunna anpassa utbildning i skolan efter rådande smittosituation.

Råd om att undvika trängsel, hellre ses utomhus än inomhus och att ha god handhygien.

När även steg 5 har tagits – oklart när – kommer endast rådet om att stanna hemma vid symtom finnas kvar.

Källa: Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer