Boende evakueras efter dammlarm

2017-02-13 09:17  
Dammen vid Oroville. Foto: AP/TT/William Croyle

Invånarna nedanför Oroville-dammen i Kalifornien i USA har uppmanats att lämna sina hem. En sidokanal till dammen är skadad, men risken för kollaps har tonats ned.

I torsdags började personal att försiktig släppa ut vatten från dammen, landets högsta, som fyllts efter kraftiga regn- och snöoväder. Det finns flera sidokanaler för nödavledning av vatten.

I en av dessa har det bildats ett stort hål. Den lokala vattenmyndigheten skrev under eftermiddagen lokal tid att en kollaps väntades inom en timme, men flera timmar efter det hade inget anmärkningsvärt inträffat.

Senare sade sheriffen i Butte County att vattnet som rinner över kanten till sidokanalen har minskat kraftigt och att den skadade delen inte faller sönder i så snabb takt som väntat.

Evakueringen ska ändå fortsätta, medan myndigheterna arbetar med att stärka de skadade partierna. Allmänheten uppmanas att inte åka norrut mot Oroville.

Det är oklart hur många som måste lämnas sina hem, men i området bor över 160 000 människor.

Den 230 meter höga dammen byggdes mellan 1962 och 1968. Därmed är den högre än den mer kända Hooverdammen. Dammen ligger uppströms och öster om Oroville, en stad med drygt 16 000 invånare tio mil norr om Sacramento.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: damm Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer