Toppchef på Svenska kraftnät raderade flera hundra mejl

2019-01-16 07:53  
"Det är rent av korkat, men också kriminellt", säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt om uppgifterna om raderade mejl. Foto: Svenska Kraftnät

Flera chefer på Svenska kraftnät fick fortsätta jobba trots att internrevisorn larmat om brister i säkerhetsprövningen, rapporterar Dagens Nyheter. Dessutom raderade en högt uppsatt chef flera hundra mejl för att hindra att de skulle lämnas ut.

Redan i oktober förra året uppmärksammade internrevisorn Eva Fredriksson Svenska kraftnäts styrelseordförande Bo Netz om säkerhetsbrister beträffande tre chefer på myndigheten. Men flera veckor senare jobbade åtminstone två av dem kvar i samma positioner som tidigare.

Myndigheten medgav säkerhetsbristerna först i början av januari när DN publicerade sin granskning och anmälde i samma veva sig själv till Säpo.

Granskningen har också visat att personaldirektören, Sirpa Holmroos, gett konsultuppdrag åt en vän, ett ärende som just nu utreds internt. Nu framgår det att Holmroos raderade flera hundra mejl för att undvika att de skulle lämnas ut.

Läs mer: Minister kallar till sig Svenska kraftnäts gd

Bland de mejl som raderades, och fick återskapas i efterhand, finns bland annat korrespondens som innehåller diskussioner om de upplägg som ligger till grund för internutredningen.

– Det är rent av korkat, men också kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till DN.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt