Rapport: Potentiella säkerhetshål i populära appen Clubhouse

2021-02-16 07:11  
Clubhouse är en ljudbaserad gratisapp där användaren kommunicerar med andra eller lyssnar på andras samtal i så kallade "rum". Genrebild. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Populära samtalsappen Clubhouse kan ha haft säkerhetshål som eventuellt har kunnat utnyttjas av kinesiska myndigheter.

Detta framgår av en rapport av amerikanska universitetet Stanfords Internet observatory (SIO), en grupp ledd av Facebooks före detta säkerhetschef Alex Stamos. Clubhouse uppger att ändringarna ska göras i appen.

Enligt SIO rör det hela sig om att en del av Clubhouse – för tillfället populäraste Iphone-appen i flera länder, däribland Sverige, Norge och Japan – bygger på en struktur utvecklad av det delvis kinesiska företaget Agora. Huruvida det Shanghai-baserade företaget, som även har kontor i USA, därmed har tagit del av okrypterad information om appens cirka sex miljoner användare och ifall den informationen kunnat nås av kinesiska myndigheter är oklart.

Läs mer: Slack varnar: Android-användare bör byta lösenord

Clubhouse uppger att man inte sparar några sökbara konversationer, men att samtal eller användare som begått övertramp kan spåras. Det är oklart hur och på vilket sätt den typen av samtal lagras.

I ett uttalande säger företaget bakom Clubhouse, Alpha Exploration, att man tänker hindra "Clubhouse-användare från att pinga servrar i Kina" och att en extern säkerhetsfirma ska anlitas för att gå igenom de planerade ändringarna i tjänsten.

I Kina, där bland annat Facebook och Twitter stängts ned sedan länge, spärrades Clubhouse för en knapp vecka sedan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt