EU röstar nej till förslaget om upphovsrätt på internet

2018-07-06 09:51  
Jytte Guteland (S) ETS-förhandlare i Miljöutskottet

EU-parlamentet röstar nej till ett kontroversiellt förslag om upphovsrätt på internet. Förslaget syftar till att stärka upphovspersonernas rättigheter, men kritiker menar att det kommer att leda till övervakning.

Dagens nej innebär att förslaget måste göras om och EU-parlamentet kommer på nytt att ta ställning till det i september.

De svenska EU-parlamentarikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C) sällar sig till en skara som är starkt kritisk till förslaget och de välkomnar EU-parlamentets beslut.

Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget.

– Vi tycker att utskottets förslag blir rättsosäkert, säger Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentet.

Hon fortsätter:

– Men jag vill också påpeka att vi vill stärka rättighetsinnehavarnas situation.

Förslaget går bland annat ut på att plattformar som Youtube och Facebook redan före publicering måste stoppa upphovsskyddat material. De ska också betala för länkar till med sådant innehåll.

Kritiker tror att de föreslagna reglerna skulle leda till filter och självcensur medan förespråkarna menar att de skulle innebära att upphovspersoner får ta del av de stora plattformarnas intäkter.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt