Tidslinje: Händelserna som skakat telekomjätten Huawei

2019-02-07 06:00  

Åtal, spionanklagelser och blockader. Kinesiska Huawei har haft världens granskande ögon på sig den senaste tiden. Men konflikterna började redan för flera år sedan.

2010

7 december: Brittiska signalspaningstjänsten GCHQ och Huawei kommer överens om att öppna ett cybersäkerhetscenter som ska analysera Huaweis utrustning i jakt på brister som kan hota Storbritanniens nationella säkerhet.

2011

10 november: USA stoppar Huaweis från att delta i en budgivning om utbyggnaden av ett trådlöst nätverk för delar av landets räddningstjänst.

Läs mer: Nokia: Se hur Huawei kopierar oss

2012

8 oktober: En rapport från USA:s kongress varnar för att Huawei och ZTE, båda från Kina, kan utgöra ett hot mot rikets nationella säkerhetsintressen.

2013

27 mars: Den amerikanska regeringen förbjuder flera myndigheter att köpa in utrustning från Huawei och ZTE.

19 juli: Michael Hayden, tidigare chef hos CIA, anklagar Huawei för att ha spionerat åt den kinesiska staten. Huawei förnekar anklagelserna.

Läs mer: ”Osannolikt att Huawei spionerar”

2014

14 oktober: Guo Ping, då vd för Huawei, säger att förbudet mot att vara med budgivningen om regeringskontrakt i USA inte är särskilt viktigt.

2018:

13 februari: Topptjänstemän från CIA, FBI, NSA och Defense Intelligence Agency, DIA, vittnar i senatens underrättelseutskott om att Huawei- och ZTE-telefoner utgör en säkerhetsrisk för konsumenter i USA.

19 juli: En rapport från Storbritanniens regering säger att det bara finns en begränsad försäkran att Huaweis utrustning för bredbands- och mobilinfrastruktur inte utgör något hot mot rikets säkerhet.

30 juli: Huawei petar ner Apple och blir nummer två bland världens största tillverkare av smarta mobiltelefoner, enligt rapporter från marknadsanalytiker.

Läs mer: Kinesiska mobiltillverkaren kör om Apple

23 augusti: Huawei och ZTE får inte delta i utbyggnaden av 5g-nät i Australien. Myndigheterna anser att säkerhetsrisken är för stor.

28 november: Även Nya Zeeland gör gemensam sak med USA och Australien, och blockerar Huawei från att leverera 5g-utrustning.

1 december: Huaweis finanschef Meng Wanzhou, dotter till telekombolagets grundare, grips i Kanada på begäran av USA.

7 december: Efter att Meng Wanzhou hörts i domstol framgår det att hon anklagas för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Läs mer: Huawei-chefen Meng Wanzhou gripen i Kanada av USA

12 december: Wanzhou släpps fri mot borgen. Några veckor efter Wanzhos gripande frihetsberövar Kina två kanadensiska medborgare, Michael Spavor och Michael Kovrig. Kina motiverar gripandena med att de äventyrar landets säkerhet.

24 december: Den brittiska telekoncernen BT Group bekräftar att Huawei-utrustning håller på att avlägsnas från ett kommunikationssystem som utvecklas för räddningstjänsten i Storbritannien.

2019

4 januari: Två Huawei-anställda straffas efter att ha använt en Iphone för att posta en nyårshälsning via bolagets Twitterkonto.

8 januari: Två Huawei-anställda grips i Polen, misstänkta för spionage och för att ha samarbetat med kinesisk underrättelsetjänst. En av personer är Huaweis försäljningschef i Polen. Efter gripandet har den tidigare Huawei-chefen, som säger att han är oskyldig, blivit avskedad.

9 januari: Även Norge funderar på att stänga ute Huawei, bekräftar justitieminister Tor Mikkel Wara till Reuters. ”Vi överväger samma åtgärder som vidtagits i andra länder.”

Läs mer: Norska säpo varnar för Huawei

15 januari: Kina skärper straffet mot kanadensaren Robert Lloyd Schellenberg, dömd för knarksmuggling i Kina, från 15 år till dödsstraff. Kanadas premiärminister Justin Trudeau menar att det nya straffet är ”politiskt motiverat”, och kan vara kopplat till gripandet av Huaweis finanschef Meng Wanzhou.

15 januari: I en intervju med internationell media säger Huaweis grundare Ren Zhengfei hans företag inte kommer att ge ut användardata till regimen i Peking om det begärs.

Läs mer: Huaweis grundare förnekar spioneri

16 januari: The Wall Street Journal rapporterar att Huawei utreds i USA för att ha stulit företagshemligheter från en amerikanska affärspartner.

17 januari: University of Oxford kapar banden till Huawei och upphäver alla nya forskningsbidrag och donationer från telekomjätten.

28 januari: USA väcker åtal mot Huawei på 23 punkter och begär Wanzhou utlämnad. USA anklagar Huawei för bland annat bankbedrägerier, teknikstöld och brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Huawei nekar till anklagelserna. En talesman för Kinas utrikesdepartement anklagar USA för att attackera kinesiska företag och förstöra deras lagliga verksamhet.

Läs mer: Besviket Huawei avvisar USA-åtal

31 januari: Uppgifter från EU-källor säger att även EU-kommissionen överväger förslag om att stoppa användning av Huaweis 5g-utrustning.

1 februari: I en intervju med Ny Teknik säger nya digitaliseringsministern Anders Ygeman att Sverige bör se över möjligheterna att stoppa Huawei från att delta i 5g-utbyggnaden.

Läs mer: Ygeman: Vi bör överväga att stoppa Huawei

4 februari: Två personer som arbetar vid den kinesiska telekomjätten Huaweis kontor i Köpenhamn utvisas från Danmark.

5 februari: Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver garantier från Huawei innan telekomtillverkaren kan beviljas tillträde för utveckling av landets 5g-nät.

Källor: BBC, Reuters

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt