KARRIÄR

Dröjer innan populärt studiestöd fungerar som tänkt – ”Vi hoppas på 2025”

Annika Fahlander är avdelningschef på CSN och instämmer i att handläggningen av Omställningsstudiestödet förra året var ett misslyckande.

Första året med omställningsstudiestödet fungerade varken för CSN eller de som sökte det. Nu är förändringar på gång men det lär dröja innan den som söker kan räkna med att få svar innan terminen börjar. Även under 2024 beräknas mer än hälften av de tilldelade medelan att behöva lämnas tillbaka till statskassan.

Ett misslyckande. Så sammanfattar CSN det första året med omställningsstudiestödet (OSS) i sin årsredovisning för 2023. Under 2023 var handläggningstiden i snitt 176 dagar och CSN lyckades bara dela ut hälften av de tilldelade 1,36 miljarder kronorna till studerande. 

– Än så länge är det verkligen så att vi inte möter de sökandes behov. Vi har långa handläggningstider och det är inte så många som kunnat få positiva besked, särskilt inte i tid för att påbörja sina studier, säger Annika Fahlander som är ansvarig chef för den avdelning på CSN som handlägger OSS. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här