Tekniken som gav svenska Ftrack en Oscar

2021-02-08 16:43  

Vid sidan av Oscarsprisade filmprofiler som Ingrid Bergman, Ingmar Bergman och Alicia Vikander finns nu Stockholmsföretaget Ftrack. På lördag tar bolaget emot en teknisk Oscar för sitt projekthanteringsverktyg.

– När jag kom in i branschen så blev jag så förvånad att man satt med hemmasnickrade program, Excel eller möjligen Googledokument för att hålla koll på stora filmprojekt. Men med produktioner som ibland är flera år långa, har tusentals personer involverade och genererar enorma mängder innehåll i olika versioner så är det helt ohållbart, säger Fredrik Limsäter, grundare och vd för Ftrack. 

Fredrik Limsäter är civilingenjör i medieteknik och har arbetat med filmproduktion både i London och Los Angeles. När han återvände till Sverige för drygt 12 år sedan så bestämde han sig för att ta fram ett projekthanteringsverktyg som stöder versionshantering och godkännandeprocesser anpassade för filmbranschen.

Några av de filmer som har producerats med hjälp av verktyget är Assassin’s Creed, Game of Thrones, Black Panther och Spider-Man: Homecoming.

Verktyget används idag av Disney, Netflix, HBO och ytterligare ett tusental kunder i 60 länder. På agendan för Ftrack framöver ligger att inkludera stöd för maskininlärning och artificiell intelligens, då detta hjälper filmbolagen att planera bättre.  

En sak som verktyget redan har stöd för är det faktum att klassiska renderingsverktyg numera får ge plats för spelmotorer från bland annat Unity och Unreal. Det ger en snabbare process med direkt resultat i god kvalitet. Exempelvis har Ftrack kunder som gör barnfilmer helt i spelmotorer. 

Medan de vanliga Oscarspriserna delas ut på en gala den 25 april så delas det tekniska priset ut till Fredrik Limsäter, Björn Rydahl och Mattias Lagergren från Ftrack i en direktsändning redan nu på lördag, den 13 februari.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt