Storbritannien satsar på svensk kärnreaktor

2018-09-07 06:00  

Det svenska bolaget Blykalla får pengar av den brittiska regeringen för att utveckla sin blykylda kärnreaktor. Nu ska den anpassas för serietillverkning.

Storbritannien har valt ut åtta bolag med lovande teknik för små och modulära kärnreaktorer. Förhoppningen är att en större del av tillverkningen ska kunna ske i fabrik så att kostnaden för elektricitet i slutänden blir lägre.

Satsningen omfattar två faser. Bolagen som har valts ut till den första fasen ska göra genomförbarhetsstudier. För det får det KTH-avknoppade bolaget Blykalla 300 000 pund, vilket motsvarar 3,5 miljoner kronor.

– Vi ska göra en förstudie där vi tittar på hur vårt koncept skulle kunna serietillverkas för den brittiska marknaden, berättar Janne Wallenius, vd för Blykalla.

I den första fasen väntar endast teoretiskt arbete. Blykalla ska bland annat göra en säkerhetsanalys tillsammans med ett brittiskt företag och ta fram ett utvecklingsprogram för de olika komponenterna.

Uppskalning för Blykalla

Men de företag som väljs ut av den brittiska regeringen till fas två har möjlighet att få ytterligare fem till tio miljoner pund vardera. Den fasen kommer att omfatta experiment för att säkerställa att de tekniska lösningarna fungerar.

– Tanken är att man efter fas två ska ha en färdig design som är tillräckligt tekniskt mogen för att attrahera privata investerare, säger Janne Wallenius.

För att bygga en demonstrationsreaktor kommer mer pengar att krävas, omkring två miljarder kronor.

Läs mer: Kärnkraften har oväntat blivit en valfråga

Även om den brittiska satsningen fokuserar på små kärnreaktorer innebär anslaget för Blykallas del en uppskalning. Sedan tidigare deltar företaget i en tillståndsprocess för att bygga en demonstrationsreaktor i Kanada, där siktet är en anläggning om 10 MW. För den brittiska marknaden handlar det i stället om en reaktor med 55 MW:s elektrisk effekt.

– Det här anslaget är jätteviktigt för oss. Nu kan vi sätta fart på vårt arbete med att utveckla vår reaktordesign. Vi kan förfina konceptet, säger Janne Wallenius.

Byter bränsle i brittisk reaktor

Men han verkar inte överlycklig över pengarna. Han är märkbart tagen av erfarenheterna från Kanada. Det indiska bolaget Essel Group lovade att investera 1,8 miljarder kronor, vilket skulle göra reaktorbygget i Kanada möjligt. De indiska investerarna höll en pressträff i Sverige för att berätta om nyheten, som kablades ut över världen. Men pengarna har ännu inte kommit.

– Jag är lite bränd på det indiska äventyret. Jag vill först se om det kommer pengar i fas två innan jag ropar hej, säger han.

Blykalla letar fortfarande efter privata investerare för att kunna bygga reaktorn i Kanada. Till dess går tillståndsprocessen på sparlåga för det svenska bolaget. Två andra bolag har gått om i kön.

Läs mer: KD tar nytt steg in på kärnkraftslinjen

Jämfört med den kanadensiska reaktorn kommer det brittiska konceptet att använda ett annat bränsle. I stället för urandioxid ska den brittiska reaktorn använda urannitrid.

– Med det bränslet blir det enklare att göra en kompakt design. Man har mer uran i samma volym bränslestav. Då kan reaktorn bli mer kompakt totalt sett, vilket är kostnadseffektivt, säger Janne Wallenius.

Bly som kylmedium

Blykallas reaktor har utvecklats vid KTH och kallas för Sealer. Smält bly, som håller en temperatur på mellan 400 och 450 grader, används som kylmedium. Tillsammans med Sandvik har ett stål med aluminiuminblandning utvecklats som ska användas i reaktorn.

Sealer brukar ibland räknas till kärnkraftens generation fyra. Men det anser Janne Wallenius är fel eftersom den inte kan använda använt bränsle från dagens reaktorer.

Men med viss modifiering kan Sealer anpassas till använt kärnbränsle. En sådan idéskiss har nyligen tagits fram, men är inte aktuell för planerna i Kanada eller Storbritannien.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt