Så gör de rent solpanelerna i dammiga miljöer – utan vatten

2022-03-22 10:39  
En månads damm kan sänka solpanelernas elproduktion med 30 procent. Foto: MIT

Solcellsanläggningar använder enorma mängder vatten för att rengöra sina paneler. Nu har MIT utvecklat ett sätt att ta bort dammet utan vatten.

De områden där solcellsparker verkligen kan ge en hög avkastning är ofta dammiga platser, utan den nederbörd som behövs för att skölja bort smutsen. Problemet är inte försumbart – för det dammlager som hinner byggas upp under 30 dagar kan sänka elproduktionen med upp till 30 procent.

Läs mer: Småländska pilotparken visar vägen för 20 GW solceller

Mycket kraft läggs på att ta fram mer miljövänliga solceller, samtidigt står det vatten som används vid rengöring av panelerna för tio procent av anläggningarnas driftskostnad. Bara i USA handlar det årligen om nära 38 miljarder liter vatten, enligt teknikuniversitetet MIT.

Men nu har MIT utvecklat en metod för att rengöra dem utan vatten. För att få dammet att fly från ytan använder forskarna elektrostatisk repulsion. En elektrod sveper strax ovanför partiklarna, vilket ger dem en laddning – och ett transparent lager, med en tjocklek på några nanometer, ovanpå glasytan ger i sin tur panelen en laddning som får dammet att stötas bort.  

95 procent av solpanelens kapacitet

Andra har tidigare gjort försök med paneler där man integrerat samtliga elektroder, men inträngande fukt har skapat kortslutningar. Luftfuktighet skapar ett tunt vattenlager ovanpå dammet, men MIT har testat sin lösning i upp till 95 procents luftfuktighet.  

Deras dammborttagning ska återställa upp till 95 procent av panelens ursprungliga kapacitet. Allt som behövs för att kunna köra systemet automatiskt är en liten elmotor samt en enkel räls som kan guida elektroden, i form av en enkel stålpinne. Enligt forskarna kan ett tapp på en procent för en solcellsanläggning på 150 megawatt motsvara nära 1,9 miljoner kronor om året.

MIT:s teknik kan även användas för att rengöra speglarna i solvärmeverk. Deras arbete har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

Läs mer: Vindkraften får betalt för att strypa produktionen vid hård blåst

John Edgren

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt