Nanopartiklarna slår världsrekord – snurrar 5 miljarder varv i sekunden

2020-01-21 12:00  
Världens snabbast snurrande objekt, en rotor i nanoskala gjord av två kiselpartiklar. Foto: Purdue University photo/Jaehoon Bang

Forskare vid Purdue University klår sitt tidigare världsrekord – flera gånger om. På en minut hinner deras hantelformade nanopartiklar snurra hela 300 miljarder gånger.

I en vakuumkammare har forskare först format två kiselpartiklar till ett 300 nanometer brett, hantelliknande, objekt. Med laser har de sedan sett till att nanopartiklarna både håller sig på sin plats, och börjar snurra – i världsrekordfart, berättar New Atlas.

Kraften från ljusets fotoner skulle i vanliga fall vara alldeles för liten för att påverka ett objekt. Men i vakuum kan rekordhastigheterna uppnås.

I labbmiljö har det hantelliknande objektet enligt forskarnas egna beräkningar snurrat hela 300 miljarder varv i minuten, eller 5 miljarder varv i sekunden. Detta kan till exempel jämföras med en tandläkarborr som enligt New Atlas kan nå upp till omkring 500 000 varv i minuten.

Det förra världsrekordet var från juli 2018. Då lyckades Purdue-forskarna med samma teknik få partiklar att snurra drygt 60 miljarder gånger i minuten.

Läs mer: Forskarnas upptäckt: De ”odödliga” björndjurens svaga punkt

Det finns ett annat syfte med försöken än att slå världsrekord. De kan bli ett led i att bättre förstå vakuumfriktion, där partiklar blir långsammare som en konsekvens av friktionskrafterna i vakuum, berättar The Register.

En teori är att virtuella fotoner kan dyka upp i och försvinna ur vakuum och att detta orsakar en dragkraft på verkliga partiklar.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Nanotechnology.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt