Miljardinvesteringar i bolag som vill realisera Theranos ”omöjliga” vision

2021-09-06 14:47  
Allt fler bolag försöker utveckla tekniker för att göra snabba analyser av mycket små mängder blod. Foto: Science Photo Library

Samtidigt som rättegången mot skandalbolaget Theranos grundare pågår jobbar flera företag för att realisera Elizabeth Holmes dröm. Tre startup-bolag har på kort tid tagit in över 1,7 miljarder kronor.

En förhoppning efter Silicon Valley-bolaget Theranos fall var att investerare skulle bli bättre på att efterfråga fakta och data innan de gör liknande satsningar. Nu är drömmen om en portabel maskin som kan göra en mängd snabba analyser utifrån enstaka bloddroppar uppe på bordet igen, trots att tekniken för inte alltför länge sedan bedömdes vara omöjlig att realisera. 

En av idéerna bakom den här typen av snabba blodtester är att det ska bli enklare och mer lättillgängligt för patienter. 

Bara det senaste året har investerare satsat totalt över 1,7 miljarder kronor i tre start up-bolag som försöker få till den teknik som Theranos misslyckades med, berättar Financial Times.

Läs mer: För tidig med sin dröm? Nu börjar rättegången mot Theranos-grundaren

Det handlar om Genalyte, Truvian Sciences och Sight Diagnostics.

San Diego-baserade Genalyte har tillverkat en maskin som ska kunna utföra flertalet snabba tester utifrån små mängder blod. I januari ledde Verily, Googles moderbolag Alphabets enhet för life science, en finansieringsrunda på 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 430 miljoner kronor.

Tog hjälp av forskare och ingenjörer

När Verily skulle avgöra om Genalyte var värt en investering tog de hjälp av forskare och ingenjörer för att utvärdera deras maskin, labbarbete och för att granska deras immateriella rättigheter. 

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har hittills godkänt Genalytes maskin Maverick för tester för en autoimmun sjukdom och för antikroppar mot det nya coronaviruset, sars-cov-2. 

Läs mer: ”En superintelligent ai riskerar att avvika kraftigt från mänskliga mål”

Truvian Sciences, som också har huvudkontoret i San Diego, utvecklar en portabel maskin som ska leverera snabba ”tillgängliga blodtester” utifrån små mängder blod. Bolaget har i februari i år tagit in 105 miljoner dollar, motsvarande nära 900 miljoner kronor. Deras enhet är fortfarande under utveckling, och bolaget räknar med att kunna presentera testdata kopplade till denna senare i år.

Israeliska Sight Diagnostics har utvecklat en portabel enhet för att göra en fullständig blodcellsmätning, och har fått ett begränsat godkännande av FDA. I augusti förra året tog bolaget in 71 miljoner dollar från investerare, motsvarande över 600 miljoner svenska kronor.

Ania Obminska

Mer om: Blod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt