Här är mitt nya liv med Google Home

2018-11-09 12:18  

TEST. Efter en besvärlig start kommer jag och min nya röstassistent ganska bra överens. Nu är frågan bara hur mycket av sitt privatliv man offrar, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö, som testat Google Home Mini.

De första dagarna är trevande. Som när två personer med olika modersmål saknar ett gemensamt språk. Min assistent har visserligen precis lärt sig svenska, men jag är ändå osäker på hur mycket hon förstår och vad vi kan tänkas prata om.

”Okej, Google, sätt på Stranger Things på Netflix”. Hon svarar att hon inte kan hjälpa mig. ”Okej, Google, sätt på Netflix”. Hon svarar att hon inte vet hur man gör, men att hon lär sig nya saker hela tiden.

Min assistent, som än så länge bara kan tala svenska med en kvinnlig röst, är bosatt i den lilla smarta högtalaren Google Home Mini, placerad bredvid brödburken i köket. Från en hdmi-port i tv:n hänger en Chromecast, en enhet för att strömma medier. Båda enheterna är länkade via en Google Home-app i telefonen. Därför borde min assistent veta vad jag talar om.

Jag kanske skulle använda instruktioner med andra ord? ”Okej, Google, spela Netflix”. ”Okej, Google, använd Netflix”. ”Okej, Google, Netflix”. Språkförbistringen är total.

”Okej, Google, vad heter jag?” ”Du har sagt att du heter Peter”. Assistenten har av mig fått tillåtelse att ta del av uppgifter från mitt Google-konto. Den vet bland annat mitt namn, var jag bor och var jag arbetar. Den kan dessutom känna igen just min röst med hjälp av en funktion Google kallar röstmatchning. Det går till så att man talar in några enkla fraser utifrån vilka Google, med hjälp av maskininlärning, bygger en modell av hur jag låter. Modellen förfinas sedan i takt med Google får större volymer röstdata att bearbeta. Och ja, flera användare i hemmet kan länka sina respektive Google-konton till sina egna röster.

En dag sitter jag på kontoret på övervåningen och transkriberar en intervju med Chris Chan, produktchef för Google Home. Av naturliga skäl uttalar han vid flera tillfällen väckningsfrasen ”okej, Google”. Och det burkiga ljudet från diktafonens lilla högtalare fångas upp av min Minis två fjärrfältsmikrofoner en våning ned. Assistenten förstår kanske inte allt en säger, men hon verkar ha god hörsel.

Efter någon vecka kommer vi ganska bra överens. ”Okej, Google, sätt timern på nio minuter.” ”Okej, Google, vad blir det för väder i dag?” ”Okej, Google, dra ett skämt.” ”Okej, Google, lägg till selleri på inköpslistan.” De enkla sakerna. Även om, när jag senare är i affären, ser att min assistent skrivit ”celler i”.

Och detta med Netflix? Det måste jag, eh, googla mig fram till. Problemet verkar vara välkänt och lösningen går ut på att, mycket avancerat, bryta länken mellan Chromecast och Google Home i appen och sedan länka dem igen. ”Okej, Google, sätt på Stranger Things på Netflix.” De fyra ledlamporna på Mini-enhetens tygklädda ovansida blinkar för att indikera att assistenten tänker. ”Okej, spelar Stranger Things på Netflix.” Tv:n, som varit avstängd, slås på och första avsnittet av första säsongen börjar rulla. I Sverige går det dessutom att använda Viaplay på samma sätt.

Enkelt att ansluta lampor

Helt bekymmersfritt är det däremot att ansluta Philips uppkopplade Hue-lampor till Google Home. ”Okej, Google, tänd ljuset.” ”Okej, tänder tre lampor”.

På tal om belysning är Ikeas motsvarigheter redan integrerade med Google Home, och en rad andra svenska företag har varit snabba med Google Assistant-kompatibilitet. Jag kan bland andra ”prata med”, som är en av Googles fraser för att initiera tredjepartsintegrationer, Ica, Sas, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, SEB och H&M Home.

Vid det här laget har de första dagarnas språkförvirring mer eller mindre passerat. Jag har till exempel lärt mig att assistenten tycker om att höra saker som ”sänk volymen med 20 procent”. En användbar funktion är att man kan be den berätta om dagen som kommer. Då kan den redogöra för vädret, läget i trafiken och inbokade möten, för att sedan läsa upp nyheterna. Vilka nyhetsförmedlare som används, och i vilken ordning nyheterna spelas upp, kan jag själv välja i Google Home-appens inställningar.

”Okej, Google, sänd ut 'maten är klar'”. Med den befallningen går det att skicka ett meddelande som läses upp av hemmets alla Google Home-enheter. Har man bara en går det åtminstone att sända till den från telefonens Google Assistant-app. Det är bara det att ”sänd ut”, en haltande översättning av engelskans ”broadcast”, känns rätt onaturligt att säga. Man kan tänka sig att det blir fler språkliga alternativ i takt med att den här marknaden mognar.

Men man kan också tänka sig att språket delvis kommer att förändras när vi i allt större utsträckning talar med maskiner. Och det är lite läskigt hur snabbt man vänjer sig vid att väcka sin Home Mini med frasen ”okej, Google”. Det är som att vi plötsligt har en ny familjemedlem med det namnet, vilket förstås måste vara en varumärkesbyggares allra våtaste dröm.

Allt ovan är sådant användaren kan styra över genom Googles eget ekosystem, med gott om inställningar utspridda över en rätt rörig Google Home-app. Den mer äventyrlige kan dock skapa egna funktioner – så kallade applets – via webbtjänsten "If This Then That". En populär sådan är att skräddarsy Google Assistant-svar på specifika frågor. Så om någon frågar min assistent vilket det bästa fotbollslaget är vet den numera rätt svar.

När assistenten inte förstår beror det sällan på att hon inte uppfattat vad som sagts, utan på att hennes hjärna inte kan para användarens önskemål med den relevanta informationen. Av det enkla skälet att hon saknar tillgång till den. Utöver det har hon inga problem att uppfatta vare sig mig, min sambo eller vår femåring.

”Kan bara hoppas att det stämmer”

På tal om att förstå saker så har Google nu ytterligare ett öra väl placerat i vårt hem. Det finns visserligen ett reglage för att på hårdvarunivå stänga av mikrofonerna, men frågan är vad det ska tjäna till. För det första blir den smarta högtalaren då mer eller mindre poänglös. Och för det andra så glömmer man snabbt bort den nya prylen. Det kan gå dagar utan att man yttrar väckningsfrasen, dagar då röstassistenten tålmodigt och tyst väntar på att serveras ett nytt uppdrag. Men mikrofonerna är aktiva och kan alltså, som redan noterat, fånga upp ljud i stora delar av hemmet, även om man bara använder en enda Mini-enhet.

Google uppger naturligtvis att röstassistenterna bara spelar in eller uppfattar ljud efter att väckningsfrasen uttalats, och man kan bara hoppas att det stämmer. Alldeles oavsett är det dock så att mikrofonen fångar upp bakgrundsljud, inklusive fragment av samtal, som inte har något med den fråga användaren ställer till assistenten att göra. Det vet jag eftersom Google sparat alla mina Google Home-sökningar, inklusive själva ljudupptagningarna. När jag besöker mitt Google-konto kan jag lyssna på dem i efterhand. Sökningar som övriga familjemedlemmar gjort är inte sparade eftersom de inte länkat några personliga Google-konton.

Utöver de högst relevanta frågorna om säkerhet och personlig integritet bubblar också en annan besvärande tanke upp till ytan. Detta med att ha en betjänt som ska bete sig så mänskligt den kan, och samtidigt fungera som användarens personliga slav. Det är inte så att jag bekymrar mig över att dagens artificiella intelligenser, som än så länge saknar medvetande, ska fara illa. Men det finns något kolonialt i att tilltala en sak som med mänsklig röst alltid låter sig fogas, som lyder på befallning.

Det är en invändning som kanske låter befängd i dag, men som det lär uppstå debatt kring i takt med att vi gör mer människor av våra maskiner. I takt med att röstassistenter blir en naturlig del av vår vardag.

Google Home finns i olika modeller

I Sverige har Google lanserat Google Home och Google Home Mini. Standardenheten, den cylinderformade Home, har en större formfaktor och ett kraftfullare ljud än det mindre, puckliknande, syskonet Home Mini.

På andra marknader finns ytterligare två modeller. Google Home Max, en stereohögtalare, som kostar åtskilliga tusenlappar mer än standardenhetens 1500 kronor. Och Google Home Hub, som också har en inbyggd skärm.

Google har gott om konkurrenter på marknaden, inte minst Amazon som ger ut högtalarna Echo i flera olika modeller.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt