De första sprängsalvorna har skjutits för den nya tillfartstunneln vid Krångede kraftverk i Indalsälven. Den blir 600 meter lång och arbetet omfattar cirka 25 000 kubikmeter fast berg, vilket motsvarar ungefär 37 500 kubikmeter lossprängda bergmassor.
– Det handlar om konventionell tunneldrivning. Borrning, sprängning och skrotning, och tunnelförstärkning med bultning och sprutbetong, säger Fortums projektledare Magnus Svensson.
Full drift under tunnelbygget
Något som gör projektet speciellt är att kraftverket – som är Fortums största sett till produktion, och under ett normalår producerar mer el än vad Jämtland och Gävleborg använder sammanlagt – ska vara i full drift under hela projekttiden. Detta trots att 100 meter av tunneln kommer att gå parallellt med den underjordiska maskinsalen. När man är som närmast kommer tunneldrivningen att pågå bara tio meter från de sex turbinerna.
– Vi har placerat ut vibrationsmätare både i kraftstationen och i ställverket, och vid bebyggelsen i närheten. Ser vi att vi börjar närma oss larmvärdena så får vi helt enkelt dra ner på salvorna, säger Magnus Svensson.
Slitsborrning närmast maskinsalen
Allra närmast maskinsalen kommer man dessutom att skjuta mindre salvor som bara tar någon kubikmeter berg per laddning, och använda så kallad slitsborrning: en metod som innebär att parallella hål borras så tätt att de tillsammans bildar en luftspalt eller slits, som dämpar vibrationerna.
Bland andra utmaningar kan nämnas, att man ska bygga om den så kallade sugrörsavstängningen. Detta kräver att man sänker ner 72 stycken så kallade bågsättar, som väger 350 kilo styck, i falsar i avloppstunneln. Detta arbete utförs till stor del manuellt och med hjälp av dykare i tunneln.
Sju ton tunga luckor
Man ska också installera en travers i tunneln, där cirka sju ton tunga avstängningsluckor kan hissas upp och ner.
– När detta är på plats kommer det att ta en eller två dagar att stänga av en maskin. Idag tar det uppemot två veckor, säger Magnus Svensson.
Syftet med moderniseringen av kraftverket är att förbättra arbetsmiljön, skapa en utrymningsväg, och förkorta avställningstiderna. Genom bättre tillgänglighet vid service och underhåll väntas driften av vattenkraftverket kunna ske mer effektivt än idag.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.