Forskaren: Så sänker miljöer med bakgrundsprat din prestation

2018-04-30 14:15  

När du sitter och skriver stör bakgrundsprat mer än vid vissa andra arbetsuppgifter. Det räcker att uppfatta enstaka ord av det som sägs för att göra ett sämre jobb. Då stör det mindre med allmänt babbel där det inte går att uppfatta vad som sägs, enligt forskaren Marijke Keus van de Poll.

– Resultaten visar att vi behöver tysta miljöer när vi ska skriva. Annars går prestationen ner, säger Marijke Keus van de Poll, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, som skrivit en avhandling om hur bakgrundsprat påverkar den som skriver.

När vi blir distraherade av bakgrundsprat blir det ett avbrott i det vi håller på med, på samma sätt som när kollegor som ställer frågor eller ett telefonsamtal. Och sedan tar en stund innan vi kommer in i uppgiften igen.

– Vi såg att prestationen vid uppgifter som skriva går ner mycket mer än vi trott vid bakgrundsprat. Även om man bara förstår lite grann av det som sägs så stör det.

Är det mer ”babbel” där det inte går att urskilja de olika rösterna eller hänga med i det som sägs, påverkar det inte prestationen nämnvärt jämfört med när det är helt tyst.

Läs mer: Låt lampan ta hand om störande kollegor

– Mummel långt ifrån går inte att förstå och därför stör det inte. De flesta kan kompensera för allmänt bakgrundsljud och fortfarande hålla prestationen på en ganska bra nivå, genom att koncentrera sig hårdare.

Men däremot blir arbetsbelastningen större.

– Det upplevs som jobbigare eftersom det kräver en större ansträngning, och på sikt ökar risken för att bli utmattad. Därför är det allra bäst med tystnad.

Viktigt med tysta zoner

Eftersom det är så lätt att bli störd när man förstår några enstaka ord eller meningar är det viktigt att ha tillgång till tysta zoner, rum eller miljöer där det går att arbeta i lugn och ro. Speciellt när det handlar om koncentrationskrävande uppgifter som att skriva, betonar Marijke Keus van de Poll.

– Det är relevant för många olika arbetsmiljöer – kontorslandskap, tåg, flygplatser, skolor och bibliotek. Nu för tiden jobbar vi ju överallt.

Läs mer: Studie slår fast: Aktivitetsbaserat kontor passar inte alla

Hur ser du på att många säger att de måste lyssna på musik för att kunna jobba, att de inte vill ha det helt tyst?

– För dem kan det vara så att de behöver den ansträngningen för att komma igång och bli motiverade. Men i teorin är musik lika störande som bakgrundsprat, särskilt om det är vokal musik.

Bra med tydliga regler

Arbetsgivare och de som designar arbetsmiljöer bör vara medvetna om problemet och se till att det finns tillräckligt med möjligheter att sätta sig i en tyst miljö, för de med koncentrationskrävande uppgifter som att skriva, påpekar hon. Och det ska vara lätt tillgängligt.

Det är också betydelsefullt med tydliga regler, till exempel att vissa delar av kontorslandskapet ska vara tysta, och att den som sitter där och behöver prata får gå iväg någon annanstans och göra det.

Hur mycket bakgrundsprat stör beror samtidigt mycket på hur man är som person, vad man arbetar med, och hur mycket ljud det verkligen är, konstaterar Marijke Keus van de Poll.

– Som medarbetare går det ju att göra vissa saker för att själv se till att det blir tyst. Be pratiga kollegor att vara tysta, till exempel.

Karin Myrén

Mer om: Störningar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt