Forskare: Om tio år måste elbilsbatterier återvinnas i stor skala

2019-11-08 13:16  

Antalet elfordon ökar snabbt i Norden. Men få bilbatterier går till återvinning. Den stora vågen av uttjänta batterier kommer 2030, konstaterar IVL Svenska Miljöinstitutet i en ny studie.

– Då gäller det att vi har en väl fungerande återvinning på plats så att vi kan ta vara på de värdefulla metaller som ingår i dessa batterier, säger Lisbeth Dahllöf, forskare på IVL.

I dag är det oklart exakt hur många litiumjonbatterier som skickas till återvinning eftersom även andra typer av batterier ingår i statistiken som rapporteras enligt Batteridirektivet. Men klart är att det inte rör sig om stora mängder än så länge.

Utifrån information om batteriers livslängd har IVL beräknat hur många som kommer att vara aktuella för återvinning framöver. Resultatet visar att de elbilsbatterier som används i dag blir tillgängliga för återvinning någon gång mellan 2025 och 2030.

Den stora vågen börjar 2030 då runt 50 000 batteripaket väntas nå slutet av sin livslängd.

Ett andra liv väntas bli vanligare

Bil- och bussbatterier väger mycket och kommer att dominera flödet, spår IVL. Elcyklar och elsparkcyklar kommer också att ge stora mängder batterier, men eftersom de väger lite bidrar de inte lika mycket ur ett resursperspektiv.

Men hur många batterier som verkligen kommer att återvinnas beror på hur många som samlas in för det ändamålet. Det kan också dröja innan batterierna lämnas till återvinning eftersom det väntas bli vanligare att de får ett så kallat andra liv, där till exempel elbilsbatterier används som stationära energilager.

– Så länge det finns energilagringskapacitet kvar i batterierna kommer de förmodligen inte att skickas till återvinning, eftersom det för närvarande innebär en kostnad, medan ytterligare användning kan innebära intäkter, säger Lisbeth Dahllöf.

"Gäller att säkra tillgången på metaller som råvara"

Kina ligger längst framme när det gäller återvinning av litiumjonbatterier. Landet producerar stora mängder batterier och får därför stora volymer av begagnade enheter.

Även i Europa sker återvinning av litiumjonbatterier. Men då är det endast de värdefullaste metallerna, kobolt, nickel och koppar, som tas till vara. Litium återvinns inte i stor skala på grund av höga kostnader, ett lågt råvarupris och små volymer uttjänta batterier. Inte heller grafit återvinns, enligt IVL.

Den optimala återvinningstekniken, med hög återvinningsgrad av alla metaller i stor skala, finns ännu inte, konstaterar IVL.

– Det är alltså viktigt att utveckla återvinningsteknikerna vidare för storskalighet redan nu. Inte minst med tanke på de batterifabriker som planeras i Europa. Det gäller att säkra tillgången till metaller som råvara för dem. Viktigt är också att alla batterier verkligen samlas in och återvinns, säger Lisbeth Dahllöf.

Hoppas på en skärpning av lagstiftningen

För att hitta den optimala återvinningsmetoden förespråkar hon mer forskning.

– I labbskala finns det bra siffror rapporterade. Men i stor skala är det svårare att få ekonomi i återvinningen, säger Lisbeth Dahllöf.

Hon tycker även att det behövs en skärpning av lagstiftningen. I dag kräver batteridirektivet att 50 procent av batteriets vikt ska återvinnas, vilket i princip innebär att det räcker att ta vara på plasthöljet och elektroniken.

– Många vill att det ska införas krav på procentandelar av olika metaller som måste återvinnas. Ett nytt batteridirektiv ska införas om några år, man får verkligen hoppas att det blir en sådan skärpning då, säger Lisbeth Dahllöf.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt