Fler svenskar vill klara sig med egen el

2019-06-05 06:00  

Allt fler intresserar sig för att gå off grid. Men det kan leda till negativa konsekvenser för det övriga samhället, varnar några experter.

Teknikutvecklingen har gjort det lättare att gå off grid. Solceller har rasat i pris och litiumjonbatterier väntas snart följa efter.

Och intresset växer för att bli självförsörjande på el. Facebookgruppen Off-grid Sverige, med drygt 4 300 medlemmar, är ett exempel.

När SVT i februari sände sin dokusåpa Nedsläckt land, som handlar om hur två grupper hanterar ett långvarigt strömavbrott, växte gruppen med 2 000 medlemmar.

– Folk är oroliga och med i preppingforum, men framför allt vill man dra ut pluggen från allt som kostar, och inte ligga i händerna på storföretag. Man vill ha friheten och leva lite närmare naturen och slippa den där blaffan med räkningar som kommer i slutet av varje månad, säger Jacob Silverstielk, som administrerar gruppen.

4 100 besökare till det självförsörjande huset

Men det är inte bara privatpersoner som intresserar sig för att bli självförsörjande på el. Även företag börjar undersöka möjligheten. Det märker Hans-Olof Nilsson, grundare av bolaget Nilsson Energy.

– Det är ett väldigt intresse för detta. Men hittills bara fastighetsägare, inga privatboende, berättar han.

Hans-Olof Nilsson är ett välbekant namn för Ny Tekniks läsare på grund av sin villa, som är självförsörjande på energi tack vare bergvärme, solceller, batterier, en elektrolysör och en bränslecell. I bolaget säljer han nu energisystemet till andra. Nyligen invigdes till exempel tankstationen i Mariestad som tillverkar vätgas med hjälp av el från en närliggande solcellspark.

Sedan Hans-Olof Nilssons eget hus blev självförsörjande på energi i mars 2015 har drygt 4 100 besökare kommit för att lära sig av hans exempel. Han tror att det finns tre orsaker till det ökande intresset: En önskan att göra en insats för miljön, att få kontroll över sina kostnader och att skapa ett robust energisystem som inte är känsligt för strömavbrott.

Risk för ökad klyfta mellan stad och landsbygd

Marielle Lahti, projektledare för regeringsinitiativet Forum för smarta elnät, tycker att det är positivt att elkonsumenter blir mer aktiva. Men hon höjer också en varningens finger för vad off grid-trenden kan betyda i ett samhällsekonomiskt perspektiv:

– I dag har vi en infrastruktur som bygger på kollektiv finansiering. Användarna av nätet betalar solidariskt till monopolisten, nätägaren. Om vi får en utveckling där ett ökat antal kunder kopplar bort sig från nätet blir det färre som ska betala för infrastrukturen. Det kan eventuellt leda till en högre kostnad per kund, säger hon.

Det är något som hållbarhetsforskaren Henner Busch vid Lunds universitet håller med om. Dessutom ser han en risk för en ökad klyfta mellan stad och landsbygd om off-grid-trenden växer.

– Möjligheterna att bli oberoende finns främst på landsbygden. Det är svårare i storstäderna, säger han.

"Kan gå miste om en intäkt"

Anders Fredriksson på Energiföretagen tycker att off grid-trenden är spännande. Men han rekommenderar ändå privatpersoner att vara anslutna till elnätet.

– Då har du både hängslen och livrem, du får ström även om din egen anläggning inte skulle fungera, och du kan bidra till systemnytta. Om du inte är med i elsystemet kan du gå miste om en intäkt, säger han.

”Bara en räkning om året”

I Facebookgruppen Off-grid Sverige ställer medlemmarna frågor och delar med sig information om olika installationer och off grid-planer. I många fall handlar det om sommarboende.

En medlem presenterar sitt off grid-hus: ”Blev inte 100 procent off grid då plikten kallade mer än vad jag hade planerat men tids nog blir jag griddare på heltid. Senaste installationen blev en tv som går på 12 volt som mitt AGM-batteri kan driva i cirka 30 timmar, men jag laddar efter 15 med ett litet elverk när jag ändå pysslar med annat. Därtill har jag en solcellspanel på taket som laddar ett batteri som jag i sin tur kan ladda mobil, surfplatta, musik, modem, dusch, med mera. Jag kan bara konstatera att jag har givet köpt en del prylar med det har gjort att det är lika bekvämt här som ett ”vanligt” boende. Jag har bara en räkning om året för mitt off-grid boende och det är 1 100 kr försäkring, det är rätt bekvämt.”

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt