Deras ai kan avslöja mer om patienternas cancer

2021-08-06 13:12  

Många bröstcancerpatienter riskerar att över- eller underbehandlas. Svenska Stratipath har utvecklat en ai som kan läsa ut mer av vävnadsprovet än patologen.

Från att ha erbjudit ett fåtal behandlingsformer för samtliga cancerpatienter rör sig vården mot mer individuellt anpassade insatser. Precisionsmedicin är ett tillväxtområde där svenska Stratipath hoppas kunna positionera sig med sin ai för analys av vävnadsprover.

Tidigare har biopsier eller utopererade preparat från misstänkta tumörer granskats manuellt under ljusmikroskop, men nu håller patologin på att digitaliseras. När vävnadsproverna istället skannas in kan de snabbt skickas vidare för en extra bildanalys.

Läs mer: Porsche tar klivet in i rymdbranschen

Tillgången till stora mängder data sticker ut

Vården delar in bröstcancerfallen i tre kategorier, och i Sverige diagnostiseras omkring hälften av patienterna som “mellanrisk”;. Det innebär att det inte finns någo tydlig vägledning om vilken insats som krävs – och risken för över- eller underbehandling är stor. Men ai-teknik kan ge patologen mycket mer detaljerad information.

– Med de här algoritmerna kan man hitta patienter med högre risk för återfall i sin sjukdom, och då kan man behandla dem mer aggressivt. Medan en del andra patienter i det här mellansegmentet undviker överbehandling, exempelvis cellgiftsbehandling. Vi utvecklar ett beslutsstöd för patologen och behandlande läkare, så denna typ av lösningar kommer inte att ersätta patologen, säger Mattias Rantalainen, som är forskningsgruppledare på Karolinska Institutet, samt teknikchef och medgrundare av Stratipath.

Han leder en forskningsgrupp som arbetar inom prediktiv medicin, och enligt Mattias är bolagets tillgång på stora mängder data något som får Stratipath att sticka ut. En annan faktor som har gjort utvecklingen möjlig är framsteg inom maskininlärningsmetodik.

– Vi använder samma algoritmer och metoder som tillämpas för självkörande bilar och ansiktsigenkänning. Det som ligger till grund för lösningen är att det de senaste 5-6 åren har skett en ganska snabb utveckling just inom djupinlärning för bildanalys. Dessutom har det skett en del hårdvaruutveckling som också är gemensam för all ai-utveckling i dag, med gpu-beräkningskraft,säger forskaren.

Läs mer: Svensk ai öppnar för stadsodlade grönsaker

Billigare och snabbare än klassisk teknik

Inför analysen delas de inskannade gigapixelbilderna upp i tusentals delar av mindre storlek med en lägre upplösning. Det innebär att forskarna har tillgång till miljontals bildsegment som används för att träna algoritmerna.

Under våren gick Nascent Invest, familjen Rahmströms och Sven Hagströmer in med 20 miljoner kronor i Stratipath. Planen är att släppa den första produkten under nästa år – då som en prenumerationstjänst. Och enligt vd:n är man ensam om sin mjukvara.

– Jag skulle säga att det som vi gör är världsunikt. Det finns andra bolag som håller på med digital patologi, men vi försöker ge oss på områden där vi kan skapa nya kliniska värden. Detta medan andra framförallt jobbar med processförbättring, så att det ska gå snabbare och vara enklare, säger vd och medgrundare Fredrik Wetterhall.

En liknande typ av analys som Stratipath utvecklar kan i dag göras med genexpressionsprofilering, en form av molekylärdiagnostik. Men det tar upp till två veckor och kostar cirka 25-30 000 kr per patient.

– Det här kan vi göra på mindre än en timme, för en tiondel av kostnaden. Då kan man möjliggöra det här för många fler patienter, säger Fredrik Wetterhall.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt