De spårar energitjuvar – skriver avtal med kinesisk jätte

2019-12-26 08:00  

Tekniken ska halvera energiförlusterna i industrins tryckluftssystem. Nu förhandlar Enersize, som har svensk utvecklingsavdelning, om samarbete med det kinesiska energieffektiviseringsbolaget Adenergy.

Ungefär tio procent av industrins elförbrukning går till att producera tryckluft. Om det går att minska det svinn som finns i tryckluftsystem kan stora besparingar göras.

Det finska bolaget Enersize, med huvudkontor i Helsingfors och utvecklingsavdelning i Lund, använder egenutvecklad programvara och dataanalyser för att upptäcka läckage. Företaget uppger att deras patenterade, automatiserade tjänster kan ge besparingar på mellan tio och 50 procent.

– Första steget är att man använder en ultraljudsutrustning, som är inställd på att hitta läckor. Man går helt enkelt runt med den i fabriken och riktar en mikrofon åt olika håll för att få en bild av var det läcker. Det kan ju ofta vara bullrigt i en industriell miljö, men utrustningens hörlurar filtrerar bort andra ljud medan de uppfattar den turbulens som uppstår i luften när det läcker ur ett tryckluftssystem, säger Enersizes vd Anders Sjögren.

Koldioxidutsläppen sänktes med över 6 000 ton per år

Läckorna registreras, och klassificeras efter allvarlighetsgrad, i en molntjänst. Systemet räknar ut hur mycket pengar den aktuella läckan kostar över tid.

– Andra steget är att systemet räknar ut vilka delar som behöver bytas, och automatiserat skickar ut en arbetsorder till teknikerna, säger Anders Sjögren.

Reparationerna och energibesparingarna registreras och skickas upp till molnet, och en tilläggstjänst ger möjlighet att mäta och monitorera flera fabriker centralt. Totalt ger molntjänsten tillgång till data från över 9 000 läckageprojekt, tillhörande mer än 4 000 kunder världen över.

Läs mer: Betongkula på havsbotten lagrar energi

I somras genomförde Enersize, i samarbete med det kinesiska energieffektiviseringsföretaget Adenergy, ett pilotprojekt på en av däcktillverkaren Hankooks fabriker i Kina.

Enersize uppger att anläggningens förbrukning av tryckluft sänktes med 25 procent, vilket för den aktuella fabriken motsvarar 8,5 gigawattimmar i årlig besparing, samt att koldioxidutsläppen sänktes med över 6 000 ton per år.

”En enorm möjlighet för oss”

De positiva resultaten har medfört att sedan tidigare planerade samarbetsförhandlingar med Adenergy fått tidigareläggas.

– Vi var där förra veckan och skrev ett ramavtal för att skydda våra immaterialrättigheter, och hoppas snart köra några ytterligare pilotprojekt ihop med Adenergy på fabriker i både Kina och Sydkorea, säger Anders Sjögren.

Han knyter stora förhoppningar till förhandlingarna med Adenergy.

– Vi har sedan tidigare en del stora kunder, men i Kina är ju allting så väldigt stort. Adenergy har dessutom industriella kunder både i andra delar av Asien, och i Afrika. Så får vi det här att funka och visar att vi kan våra saker, så är det ju en enorm möjlighet för oss.

Fakta: Det här är Enersize

Enersize är ett finskt utvecklingsbolag med huvudkontor i Helsingfors, utvecklingskontor i Lund, och försäljningskontor i Göteborg och Shanghai.

De utvecklar molnbaserade, automatiserade tjänster för energibesparingar i industriella tryckluftsystem, och har över 4 000 kunder globalt.

De är totalt sju anställda: fem personer i Sverige, en person i Danmark och en person i Kina.

Tommy Harnesk

Mer om: Tryckluft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt