De har byggt ett helt rum för trådlös laddning

2021-08-31 11:18  

Upp till 50 watts trådlös laddning i hela rummet. En forskargrupp har testat en lösning som kan göra sladdar till ett minne blott.

Trådlös laddning blir allt mer standard i konsumentelektronik. Men hörlurar, smartklockor och mobiltelefoner behöver än så länge i regel placeras i en docka eller på en laddplatta medan de laddas.  

En japansk-amerikansk forskargrupp tillhör de som jobbar på en framtid som på allvar blir trådlös. Vid universitetet i Tokyo har de byggt ett rum på runt nio kvadratmeter med två meters takhöjd, där elektroniska enheter kan laddas var de än befinner sig.  

Forskarna har med hjälp av kondensatorer i väggarna och ledande ytskikt skapat två tredimensionella magnetiskt fält som kretsar kring en kopparstolpe mitt i rummet. Elektroniska prylar som lampor, fläktar och telefoner har sedan försetts med särskilda mottagare för att kunna hämta ström från magnetfältet. 

Läs mer: Superlaser fångar blixtar för att rädda liv i åskväder

Verkningsgraden i strömöverföringen var minst 50 procent i 98 procent av rummets volym, och gick aldrig under 37 procent. Där mottagningen var som bäst kunde de uppkopplade prylarna laddas med en effekt på runt 50 watt. 

Inte farligt för människor

Studien visar också att den elektromagnetiska strålningen i rummet aldrig överstiger de riktlinjer som satts av den amerikanska myndigheten FCC.  

Forskarna konstaterat att tekniken lämpar sig bäst i nybyggen, men menar också att det skulle vara möjligt att skapa liknande rum i befintliga fastigheter. Förutom konsumentelektronik ser de tillämpningar inom bland annat tillverkningsindustrin och sjukvården.

Läs mer: Skena i taket när svenska elvägstekniken flyttar in i australiska gruvor 

 – Det finns också gott om kliniska tillämpningar; dagens hjärtimplantat kräver till exempel en kabel som går från pumpen genom kroppen till en extern strömkälla. Det här skulle kunna eliminera det behovet och minska riskerna för infektioner och öka patienternas livskvalitet, säger studiens medförfattare professor Alanson P. Sample vid universitet i Michigan, i ett uttalande.  

Studien har genomförts av forskare vid University of Tokyo och University of Michigan och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Electronics

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt