Britternas märkliga betongöron skulle upptäcka tyska luftskepp

2019-01-13 06:00  

De urholkade betongklumparna står runt om i Storbritannien. Det är akustiska speglar som skulle förstärka ljudet av den annalkande fienden – för 100 år sedan.

Under första världskriget genomförde Tyskland omkring 51 bombräder med luftskepp över Storbritannien. Från och med 1915 släppte de över 5 000 bomber – men motmedlen blev allt bättre och 1917 hade de flesta luftskeppen ersatts av flygplan. Det var dock de svävande cigarrerna som tycktes väcka störst fruktan hos britterna.

Under mellankrigstiden ville öriket ta fram ett tekniskt motmedel som kunde ge en tidig varning för annalkande luftskepp och flygplan – gärna redan när de befann sig långt ute till havs. Vetenskapens svar blev de akustiska speglarna. En mikrofon placerades framför varje betongöra, och en soldat kunde sitta skyddat och med stor koncentration lyssna efter motorljud.

Det rör sig faktiskt inte om stora paraboler, utan det är sfäriska speglar. Fördelen är att man kan lokalisera ljudkällan genom att flytta mikrofonen, snarare än att vinkla själva skålen.

Utformningen var dock inte klockren och forskarna experimenterade en hel del med formen på de olika exemplaren. Det blir tydligt i Dungeness där de tre stora reflektorerna ser helt olika ut. En är tallriksformad med en diameter på omkring fem meter. En annan liggande variant som är cirka 70 meter lång och fem meter hög.

Läs mer: HMS Furious ett av de första hangarfartygen med start-och landningsbana

Lösningen fungerade aldrig särskilt bra, och med 30-talets snabba flygplan blev de helt värdelösa. Sedan kom radarn, som utgjorde en klar förbättring.

Men många klumpar står kvar, och minst en spegel har konverterats till ett hus. Det enda exemplaret utanför Storbritannien finns på Malta, där den har smeknamnet Örat. Här kan du se fler bilder i BBC:s artikel om en fotograf som har dokumenterat speglarna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt