Biorestores metod ska få gamla klädesplagg att bli som nya

2022-04-13 06:00  

Finns det någon räddning för gamla plagg som har tappat färg, blivit noppiga och slitna? Svenska Biorestore tror sig ha hittat en lösning: fiberätande enzymer.

Stockholmsbolaget har utvecklat en metod som ska få kläder av bomull eller bomullsblandningar att bli som nya. Nyckeln är enzymer som ”äter” fibrer som finns på klädernas yta, utan att skada resten av plagget. 

– Enzymerna har förmågan att identifiera och äta alla dessa fibrer som finns ovanpå plagget, men man ser också skillnad djupare ner i tyget. Tyget blir lent, färgerna verkar starkare och mörkare och tyget känns mjukare och tajtare, berättar textilingenjören och Biorestores grundare Wajahat Hussain för Ny Teknik.

Tidigare i april blev det offentligt att Biorestore är en av fem vinnare i år i H&M-stiftelsens Global Change Award. Priset uppmärksammar innovationer som kan göra modeindustrin mer hållbar. Vinnarna får dela på 1 miljon euro, drygt 10 miljoner kronor, och får även tillgång till ett ettårigt acceleratorprogram som stiftelsen driver.

Läs mer: 33-listan 2021: Här är Sveriges bästa teknikstartups

På bordet mellan mig och Wajahat Hussain ligger en hög med tröjor, som alla har klippts mitt itu. De obehandlade halvorna är noppiga och färgerna har bleknat. De halvor som har tvättats med Biorestore har inga märkbara noppor och en luvtröja som i sitt slitna skick är närmast gråaktig har en tydligt svart andra halva. 

Skillnaden är lätt att se med blotta ögat, men Wajahat Hussain räcker också fram ett förstoringsglas för att låta mig inspektera tröjorna mer noggrant. Och med förstoringsglas blir skillnaderna ännu tydligare mellan de noppiga, bleknade halvorna där trådarna är luddiga och fransiga och de behandlade halvorna, med släta trådar. De slitna halvorna känns också torrare mot fingrarna, jämfört med de mjukare, behandlade varianterna.

Före och efter behandling med Biorestore. Foto: Biorestore

Hemligheten är att använda ”rätt slags enzymer”, som bara jobbar på ytan. Wajahat Hussain går inte närmare in på exakt vilka dessa enzymer är. Biorestore har sökt patent för både receptet och metoden, men ger en övergripande beskrivning av vad som händer under processen.

– Vad som händer är att enzymerna i princip försvagar plaggets fibrer från toppen. Tvättmaskinens spinn och krafterna som detta skapar tar bort fibrerna. Det är alltså maskinen och pulvret i kombination som ger det önskade resultatet, förklarar Wajahat Hussain.

Biorestore ska fungera lika bra oavsett vilket färg ett plagg har, men produkten är bara utvecklad för plagg i bomull eller bomullsblandningar. Bomulls- och bomullsblandningar är dock mycket vanliga.

Hur många tvättar klarar plagget?

Ett plagg som har tvättats med Biorestore ska behålla effekten i drygt sex–sju månader. Hur många gånger man kan upprepa processen utan att plagget slits ut kan Wajahat Hussain inte svara på ännu, eftersom produkten inte har testats tillräckligt länge och underlaget därför är begränsat. Men anekdotiskt berättar han att han testat metoden i alla fall tre gånger på ett och samma plagg som han själv äger och att den fortfarande funkar. 

Läs mer: Svenskarnas robotplagg ger ”kroppskontakt” på distans

De senaste åren har mycket fokus varit på textilåtervinning, både mekanisk och kemisk sådan. Men om det blir möjligt för gamla plagg att bli som nya igen kommer vi kanske inte att slänga lika mycket kläder? Det var den tanken som gav upphov till Biorestore. 

Jämfört med nyproducerade kläder kräver företagets metod betydligt mindre el och vatten, enligt Wajahat Hussain. Biorestore räknar med att det ska räcka med 10 liter vatten per plagg i deras process. För en helt ny t-shirt i bomull krävs det tusentals liter vatten. 

Biorestores grundare Richard Toon och Wajahat Hussain. Foto: H&M Foundation

Utslaget per plagg kostar Biorestore ungefär två dollar, eller drygt 20 kronor, att använda per gång. Produkten, som är ett pulver, ska också kunna användas i en vanlig tvättmaskin, i facket som är markerat "II" eller direkt med kläderna. Det som förs ut med vattnet till reningsverk ska också vara nedbrytbart. Bolaget samarbetar med Intertek för att kvalitetssäkra sin produkt och för att se till att den är förenlig med alla rådande kemikaliekrav.

Biorestore har testat sin produkt med hjälp av vänner, familj och investerare, men också ett slumpmässigt urval av testpersoner. Produkten har dock inte granskats av en extern, oberoende part. Enligt Wajahat Hussain beror det på att det inte finns några befintliga standarder eller bolag som gör den här typen av tester för använda kläder. Det finns endast vid produktion av nya textilier.

– Vi känner inte till något annat bolag i världen som har en sådan här lösning. Vi har sökt patent och har stora förhoppningar om att få det godkänt. Det kommer säkert finnas andra som vill försöka kopiera vad vi gör, men vi har jobbat med det här i flera år och har mest kunskap kring hur man kan återställa gamla plagg. Vi är också beredda att inleda samarbeten för att få fler att använda den här produkten, säger Wajahat Hussain.

Biorestore lanserar sin produkt på crowdfunding-sajten Kickstarter den 19 april och kommer att sälja en box på 120 gram för 25 dollar, cirka 240 kronor. Detta ska räcka för att behandla motsvarande åtta t-shirts för vuxna eller 12 barnplagg. De första leveranserna till kund väntas i början av hösten. 

Fem vinnare av Global Change Award

  • Svenska Biorestore har utvecklat en tvättlösning som med hjälp av enzymer ska göra gamla och slitna plagg som nya igen.
  • Brittiska Saltyco prisas för Biopuff, som är ett alternativ till gåsdun. Deras material är i stället tillverkat av växter.
  • Indiska Wadhwani har tagit fram Cottonace, en teknik som bygger på ai och som syftar till att minska användningen av bekämpningsmedel, öka avkastningen och höja inkomster för de som odlar bomull i mindre skala.
  • Kinesiska Relastane har tagit fram en metod för att återvinna elastan- och polyesterblandningar.
  • Amerikanska Rubi använder koldioxid för att tillverka viskos och lyocell.

Ania Obminska

Mer om: H&M Textil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt