Ai hittade alzheimer flera år innan diagnos

2018-11-06 16:00  
Hjärnbilderna kan vara svåra för att tyda för blotta ögat. A: äldre man med alzheimer, B: äldre kvinna med en mild kognitiv nedsättning och C: äldre man utan alzheimer eller mild kognitiv nedsättning. Foto: Radiological Society of North America

Forskare har tränat ai på att hitta tecken på Alzheimers sjukdom – med lovande resultat.

Ett tecken på alzheimer är förändringar i hjärnans upptag av glukos. Är förändringarna små eller diffusa är de svåra att upptäcka på hjärnbilder. Enligt en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Radiology kan artificiell intelligens vara till hjälp.

– Om vi diagnosticerar alzheimer först när alla symtom redan har manifesterats är den förlorade hjärnvolymen så stor att det är för sent att ingripa. Om vi kan hitta tecknen tidigare finns en möjlighet att potentiellt sett hitta bättre sätt att sakta ner eller till och med hejda sjukdomsutvecklingen, säger forskaren Jae Ho Sohn vid University of California, en av studiens författare, i ett uttalande.

Den amerikanska forskargruppen har utgått från 2 100 hjärnbilder av 1 002 patienter som tagits med FDG-PET-teknik, som används vid misstänkt demenssjukdom. En algoritm tränades först på att känna igen tecknen på alzheimer utifrån 90 procent av bilderna. Sedan testades algoritmen på den återstående tiondelen, med mycket goda resultat.

Läs mer: Forskare vill stoppa epilepsianfall med nytt sorts implantat

När algoritmen sedan testades på 40 hjärnbilder från 40 patienter som inte ingått i det tidigare underlaget fann den även där tecken på sjukdomen, i genomsnitt över sex år innan patienten fått en slutgiltig alzheimer-diagnos.

– Vi är väldigt nöjda med algoritmens prestation. Den klarade av att förutse varje fall som utvecklades till Alzheimers sjukdom, säger Jae Ho Sohn.

Jae Ho Sohn ser ai som ett möjligt framtida komplement till konventionell radiologi, men betonar också att studien är liten och kräver uppföljande forskning för validering.

Ania Obminska

Mer om: AI Alzheimer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt