Zooma in gatuvyn <br/> i nya Google Earth

2010-11-30 14:48  

I den nya versionen av Google Earth finns miljontals 3d-träd och info om när flygbilderna är tagna. Dessutom har gatuvyn förbättrats.

Version 6 av Google Earth finns nu för fri nedladdning. En nyhet är att flera städer, parker och skogsområden runt om i världen har försetts med detaljerade träd i 3d. Totalt finns 80 miljoner träd av 50 olika arter som placerats där de växer i verkligheten.

För att se träden ska man kryssa rutan ”Trees” som finns i lagermappen ”3D Buildings”. Men när detta skrivs är inte trädvalet tillgängligt i den svenska versionen av Google Earth. Men om man ändrar datorns språkinställningar från ”svenska” till ”engelska” så dyker trädlagret upp. Eventuellt måste datorn först startas om.

En annan nyhet är att funktionen för gatuvyn (Street View) har blivit mycket bättre. Den lilla gula symbolen för gatuvyn finns nu vid kompassen. Om man drar in den över aktuell vy markeras de vägar och platser i blått där det finns foton. När man sedan placerar den gula lilla figuren i en blåmarkering zoomas platsen in och flygbilden byts då ut mot en gatubild.

Den tredje stora nyheten är att det nu visas vilket år ett visst flyg- eller satellitfoto är taget. Dessutom kan man själv växla årtal om det finns flera versioner att välja mellan. Då dyker en liten klockikon upp i nedre vänstra hörnet där aktuellt bilddatum visas. När man då klickar på årtalet öppnas ett reglage där flygfoton från olika år kan väljas.

Ny Teknik zoomade in det relativt nybyggda bostadsområdet Sjöstaden i Stockholm. På de äldsta flygfotona från 1981 var området främst en byggarbetsplats. Sedan kunde framväxten av Sjöstaden studeras i flygbilder från olika år fram till 2008.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer