Vindkraftverket som inte snurrar

2013-04-03 14:04  
Här är en prototyp av vindkraftverket som båda ska kunna användas i stadsmiljö och till havs. Foto: Delft University of Technology

En ny typ av vindkraftverk saknar rörliga mekaniska delar och är nästan helt ljudlöst.

Holländska forskare har utvecklat en teknik för vindkraftverk utan snurrande blad eller andra rörliga mekaniska komponenter som kallas Electrostaic Windenergy Convertor, Ewicon.

Forskarna från företaget Mecanoo architecten och Delft university of technology har än så länge bara byggt en nedskalad prototyp av sitt vindkraftverk som ska användas för vidare studier.

Det är byggt av en stålram med metalltuber i rutmönster. Mellan dessa tuber appliceras ett elektriskt fält där det faller elektriskt positivt laddade vattendroppar. Utan vind dras vattendropparna mot den negativa elektroden i det elektriska fältet. Men när vinden blåser genom rutnätet tvingas dropparna mot den positiva elektroden vilket genererar en spänning som kan tillvaratas.

Principen för den tekniska funktionen har forskarna visat upp i en video men det är ont om specifika detaljer i det material som finns tillgängligt via webben.

En fördel med det nya vindkraftverket är att underhållskostnaderna blir mycket lägre än för konventionella vindsnurror. Det är dessutom nästan ljudlöst vilket gör att det passar för exempelvis stadsmiljön och kan placeras uppe på tak i utföranden som smälter in i miljön.

Så fungerar kraftverket:

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/tqksCHWROBU?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer