Utforska Vintergatan med Google

2012-11-19 12:33  
Zooma in Vintergatans stjärnor i sajten 100,000 Stars.

Google har lanserat en webbtjänst där vår egen galax presenteras i en interaktiv 3d-visualisering.

Med jämna mellanrum dyker det upp nya bilder som på de mest hisnande sätt visar universum. Det senaste tillskottet kommer från Google med sajten "100,000 Stars". Det som skiljer den från många andra bilder är att Google presenterar sin i form av en interaktiv 3d-karta som kan zoomas, vändas och vridas.

Kartan visar vår egen galax Vintergatan och för vissa av stjärnorna kan man klicka fram information som hämtats från Wikipedia.

Rymdsajten är ett av många exempel där Google visar vad som är möjligt att göra med nya webbstandarder som WebGL, CSS3D och Web Audio och med det propagera för den egna webbläsaren Chrome.

Med ett klick på pilen uppe i vänstra hörnet av 100,1000 Stars får man följa med på en guidad tur genom vår galax som visar Vintergatans gigantiska storlek och vår egen relativa litenhet.

Bilderna som används är främst hämtade från Nasa och den europeiska rymdstyrelsen ESA, skriver Google i sin blogg.

<iframe width="468" height="263" src="http://www.youtube.com/embed/TU6RAjABX40?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Astronomi Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer