Titanic äts upp av bakterier – dykare kan ha sett vraket för sista gången

2019-08-22 13:28  
Foto: Atlantic Productions

Att Titanic är på väg att tyna bort är ett faktum efter det första besöket vid vraket på 14 år. Och nu har bakterier och havsströmmar ätit upp entusiasternas favoritobjekt på fartyget.

För första gången på 14 år har ett undersökningsteam besökt vraket Titanic som ligger på botten utanför Newfoundlands kust i Kanada. En grupp från The Triton Submarines gjorde fem dyk i början av augusti, och med vetskapen om fartygets skick, kanske det var den allra sista gången. Det var tydligt att vraket utsätts för kraftiga havsströmmar och metallätande bakterier.

Flera saker imponerade på teamet, som att vraket, som är i två delar, ligger flera hundra meter från varandra. Men det som fascinerade dem mest var hur havet ”konsumerat” Titanic, samtidigt som det blivit ett hem för anmärkningsvärt många djurarter.

– Det finns mikrober på skeppsbrottet som äter järnet i själva vraket och skapar ”rustikella strukturer”, som är en mycket svagare form av metallen, säger expeditionsforskaren Clare Fitzsimmons från Newcastle university i Storbritannien till BBC.

Titanic snart en rostfläck på havsbotten

Metallen, som inte längre är så hård, upplöses gradvis till ännu tunnare fragment som så småningom dras med i havsströmmarna. Enligt beräkningar kanske det inte finns mer än en rostfläck kvar på botten efter Titanic år 2030.

Det området som forskarna häpnades mest över var kaptenens kvarter på styrbordssidan. Är man Titanic-entusiast så vet man att kaptenens badkar är ett favoritobjekt ombord på fartyget. Åtminstone var det ett favoritobjekt, men som nu är helt borta.

Besöket på 3810 meters djup filmades i 4k och expeditionsforskarna undersökte vraket med fotogrammetri tekniker, som i framtiden kommer att möjliggöra 3d-rekreationer av Titanic i vr och ar.

Ellinor Molin

Mer om: Vrak Titanic

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer