Tim Cook: Det här blir Apples viktigaste bidrag

2019-10-04 15:10  
Apples vd Tim Cook under bolagets utvecklarkonferens i juni 2019. Foto: AP Photo/Jeff Chiu

När Tim Cook blickar framåt är det inte Ipads, Iphones eller Macar han lyfter. ”Jag tror att man en dag, inte alltför långt bort, kommer att säga att Apples viktigaste prestation finns på hälsoområdet”, säger han till franska Les Echos.

När den franska affärstidningen Les Echos får chansen att prata med Apples vd Tim Cook presenteras han med ett brett frågebatteri. Det handlar om allt från president Donald Trump till kritiken mot The Big Four, eller Gafa som Google, Apple, Facebook, Amazon brukar förkortas på franska. De fyra techjättarna har uppfattats praktiskt taget ha monopol på informationen på internet. Men Tim Cook menar att den bilden inte riktigt stämmer.

– När det gäller en dominerande ställning kan man absolut inte tala om Apple: titta på vår marknadsandel. Det är svårt att säga att vi eventuellt skulle kunna gå mot ett monopol! Det finns absolut inte i vårt dna. I grund och botten strävar vi efter fantastisk kvalitet, inte kvantitet, säger Tim Cook till Les Echos.

Om möjligheten att skapa en egen valuta säger Apple-vd:n att några sådana planer inte finns. Han tycker att det här är något som staterna även fortsättningsvis ska sköta och ha ansvar för. Det finns inte heller någon tanke om att bli en bank, utan en potentiell vidarelansering av Apple Card ska ske i samarbete med lokala aktörer.

Läs mer: Uppgift: ny billig Iphone SE släpps våren 2020

Tim Cook tycker sig också se ett slut på handelskriget mellan USA och Kina. Han tror att ett handelsavtal kommer att finnas på plats, och hoppas också att båda länder kommer att avstå från att höja tullavgifterna. Världen har mycket att förlora på alternativet.

Om relationen med den amerikanske presidenten Donald Trump säger Tim Cook:

– Han är någon man kan diskutera med, som svarar på telefon och som accepterar det faktum att man inte alltid är överens. Han lyssnar. Jag har för vana att vara direkt, det är jag även med presidenten.

Läs mer: Analys: ”Trista gamla Microsoft har snott Apples wow-faktor”

Också framtidens Apple utvecklar hårdvara, mjukvara och tjänster, tror Tim Cook. Men bolagets viktigaste bidrag kommer inte i första hand att vara en ny Ipad, Iphone eller Mac.

– I dag finns det många fler sensorer i våra bilar än på din kropp. Detta trots att din kropp är mycket viktigare! Med hjärtsensorn på Apple Watch är det redan möjligt att förebygga olyckor. Jag tror att man en dag, inte alltför långt bort, kommer att säga att Apples viktigaste prestation finns på hälsoområdet, säger han.

Ania Obminska

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer