Svenska Acticut hjälper Nasa med vibbarna

2009-03-26 09:58  

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa har beställt programvaran "Vibra Tool Suite" från företaget Acticut International i Falkenberg. Ordern innefattar också utbildning på plats i USA.

Än så länge är ordern från Nasa blygsam. Den är inte värd mer än 200 000 kronor.

- Men det är en genombrottsorder som givetvis ska ses som inledningen till ett längre samarbete, säger Rolf Zimmergren, vd på Acticut.

Nyligen tog företaget hem ännu en order, värd 800 00 kronor, från en företagsgrupp i USA. Också den beställningen är ”inledande” och omfattar ett helt system för vibrationsdämpning – dels ”Acticut Smart Cutting” och ”Vibra Tools Suite”, dels det som kallas Robox.

Företaget i Falkenberg har tidigare i år varit speciellt inbjudet till den amerikanska ambassaden i Stockholm för att presentera sin vibrationshämmande teknik vid svarvning och annan metallbearbetning. Acticuts patenterade system, som utvecklats tillsammans med Blekinge tekniska högskola, har belönats med flera priser.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer