Svensk rymdhistoria till salu

2014-11-06 14:04  
Rymdkameran Hasselblad 500c försedd med en filmkasett för 100 bilder och ett objektiv från Zeiss med brännvidden 80 mm. Foto: RR Auction

Den första Hasselbladskameran som var i rymden ska nu auktioneras ut.

13 november finns det möjlighet att komma över en svensk rymdraritet. Då ska den första Hasselbladskameran som skickades ut i rymden säljas på en auktion i USA. Ett förväntat slutpris ligger mellan motsvarande 370 000 och 740 000 kronor, skriver Cnet.

Kameran med modellnummer 500c var inte specialtillverkad för rymdfart. Den köptes av Nasa i en vanlig kamerabutik i Houston och modifierades lätt av bland andra astronauten Wally Shirra som tog med sig den i sin kapsel Mercury 8 som lyfte från Cape Canaveral 3 oktober 1962. Från den tog han flera bilder av jorden som användes för både topografiska studier och väderobservationer.

Förmodligen var man inom Nasa nöjda med fotokvaliteten för kameran fick göra ytterligare en rymdfärd. Då var det Gordon Cooper som tog med sig den svenska kameran ombord på Mercury 9 året därefter.

För att säkerställa att det är rätt kamera som nu ska klubbas har auktionsfirman RR Auction anlitat kriminaltekniker. De har jämfört kameran med autentiska bilder från Nasa och bland annat kunnat idenifierat små skavanker som överensstämmer. Dessutom finns ett handskrivet dokument där Gordon Cooper garanterar äktheten, skriver auktionsfirman på sin sajt.

Jan Melin

Mer om: Fotografi Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer