Superkondensator lika bra som blybatteriet

2015-04-08 15:38  
Superkondesatorn som laddas av solceller driver en lysdiod när mörkret faller på. Foto: UCLA California

En ny superkondensator har samma energitäthet som en blyackumulator.

Forskare vid University of California, Berkeley i USA har utvecklat en ny typ av superkondensator tillverkad av lasergraverad grafen och mangandioxid.

Enligt forskarnas rapport är energitätheten 42 Wh per liter vilket kan mäta sig med en vanlig blyackumulator och är sex gånger större än dagens kommersiellt tillgängliga superkondensatorer, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Den prototyp som beskrivs är mycket tunn, bara en femtedel så tjock som ett papper och kan lagra dubbelt så mycket energi som ett typiskt litium- tunnfilmsbatteri och tillverkningsprocessen beskrivs som enkel.

Den minimala storleken gör att forskarna tror att den nya energikällan kan komma till användning i exempelvis medicinska implantat och i kroppsnära elektronik.

Den stora fördelen med superkondensatorer är att de kan laddas sekundsnabbt och klara av ett stort antal laddcykler.

Den hybridkondensator som de amerikanska forskarna utvecklat klarar av att laddas upp och laddas ur mer än 10 000 gånger.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer