Student lät ai måla nakenporträtt – så här uppfattade den människor

2018-05-03 10:36  
Konsten som skapades av Robbie Barrets ai liknar surrealistiska uttänjda människodelar. Foto: Robbie Barrat

Skapade konst genom att låta en ai måla nakenporträtt. Väcker tanken om det är så här maskiner uppfattar människor.

Studenten Robbie Barrat gick nyligen ut grundskolan i West Virginia, men har redan börjat röna uppmärksamhet för sitt intresse för konst och ai-teknik, berättar Science Alert.

Han försökte lära ett ai-system att skapa nakenporträtt genom att ge det tillgång till en samling av nakenporträtt genom en metod som kallas "progressive growing of GANs" (Generative Adversial Networks).

Begreppet GAN står för ett datornätverk som lär sig saker självmant genom att skapa ny data baserat på redan existerande målningar. Nätverket utvärderar sedan ifall den nyproducerade datan passar in med den redan befintliga informationen.

På sin hemsida förklarar Robbie Barrat att maskinen misslyckades med att förstå och lära sig den mänskliga anatomin i målningarna. Istället skapade datorn surrealistiska kroppar som kan tolkas både som vackra och obehagliga. Han testade även att experimentera med naturmålningar.

Barrat berättar på sitt Twitter-konto att maskinens misslyckande med att förstå den mänskliga anatomin var en del av hans idé med projektet. Han uttrycker det själv med att han ville "bryta stereotyper hos en sexfixerad ungdomsgeneration".

Men han erkänner även att vissa av resultaten från nakenporträtten gav honom en obekväm känsla, som fick honom att undra ifall detta kan vara en indikation på hur maskiner uppfattar oss människor.

Christoffer Bertzell

Mer om: AI Konst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer