Största solvärmeverket har startat

2013-03-20 11:01  

Nu har världens största kraftverk som använder koncentrerande solfångare invigts. Effekten är 100 megawatt.

På en yta som täcker 2,5 kvadratkilometer i Abu Dhabis öken finns världens just nu största kraftverk som använder koncentrerande solfångare. Alltså stora speglar som reflekterar det koncentrerade solljuset mot rör där en vätska värms upp.

Anläggningen började byggas för tre år sedan av företaget Shams Power Company och har kostat omkring motsvarande fyra miljarder kronor, skriver sajten Clean Technica.

I rören som värms av 258 000 speglar cirkulerar en specialolja som hettas upp till 393 grader Celsius. I en värmeväxlare överförs värmen till vatten som förångas och driver elgeneratorer med en total effekt på 100 megawatt.

Enligt kraftverkets webbplats räcker det för att ge elkraft till 20 000 bostäder och samtidigt ge en minskning av koldioxidutsläpp som motsvarar 15 000 avställda bilar.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer