Standard för<br/> 3d-glasögon

2011-08-09 12:33  

Några av de största elektronikföretagen ska tillsammans standardisera glasögon för 3d.

För att få fart på försäljningen av tv-apparater som visar 3d ska nu glasögonen som krävs standardiseras.

Det är de stora elektronikföretagen Panasonic, Samsung, Sony och X6D Limited som tillsammans ska formulera en standard som gör att samma par glasögon kan användas med olika tillverkares tv-mottagare.

Idag använder företagen olika teknik för sina 3d-glasögon som därför bara kan användas med respektive företags egna tv-apparater.

Den typ som ska standardiseras är så kallade aktiva glasögon. Via ljus- eller radiopulser från mottagaren ”blinkar” glasen i takt med tv-bilderna som växelvis visas för höger respektive vänster öga.

Standardinitiativet från företagen är döpt till ”Full HD 3D Glasses Initiative” och ska resultera i produkter som beräknas vara färdiga för marknaden 2012, enligt ett pressmeddelande.

Dessa glasögon ska vara bakåtkompatibla med de 3d-mottagare som tillverkats efter 2010.

Vid sidan av aktiva 3d-glasögon finns även passiva lösningar. Exempelvis polariserande glas som främst används på biografer som visar 3d-film. Dessutom finns röd-blåa så kallade anaglyfiska glasögon som kan användas för bilder och filmer som tas med de 3d-kameror som börjat dyka upp på konsumentmarknaden.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer