Solplanet startklart

2015-03-06 15:12  
4 mars provflögs Solar Impulse 2 över Abu Dhabi som blir startplats för flygturen runt jorden. Foto: Solar Impulse

Inom de närmaste dagarna startar det soldrivna planet Solar Impulse 2 sin färd runt jorden.

Om väderprognosen är gynnsamma lyfter Solar Impulse 2 redan i morgon 7 mars från Abu Dhabi för den första sträckan av det soldrivna planets planerade flygning runt jorden.

Den etappen blir en tur på 400 km till Oman med en beräknad flygtid på tolv timmar. Sedan återstår omkring 25 dygn i luften uppdelat i tolv etapper där den längsta non-stop-turen som går över Stilla havet är beräknad till omkring fem dygn. Planerad landning i Abu Dhabi efter den 35 000 km långa rundflygningen av jorden är planerad till mitten av sommaren.

Om projektet lyckas blir det första gången ett plan flyger jorden runt utan att förbruka en endaste droppe bränsle. Energin till de fyra elmotorerna på sammanlagt 74 hästkrafter kommer från drygt 17 000 vingmonterade solceller som laddar det batteripaket som driver motorerna under natten.

Max flyghöjd för Solar Impulse 2 med sitt vingspann på 72 meter är tolv kilometer och högsta fart 145 km/h.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer