Skriver ut 3d i färg

2013-05-23 11:11  
Datorgenererad bild av 3d-skrivaren Prodesk3D och två föremål som visar färgmöjligheterna. Foto: Botobjects

En ny 3d-skrivare för konsumentmarknaden sägs vara först med att producera föremål i valfri färg. Men det finns frågetecken.

I slutet av april hävdade Botobjects med säte i Storbritannien och USA att de inom kort skulle börja sälja 3d-skrivaren Prodesk3D som klarar av att skriva ut föremål i valfri färg.

Men företaget visade inga fotografier av skrivaren, bara datorgenererade bilder. Botobjects presenterade inte heller några exempel på utskrivna föremål eller några detaljer om sin skrivare.

Nu har emellertid en del frågetecken rätats ut. På skrivarens webbplats finns några bilder som visar föremål i färg. Men frågan är om det är fotografier av verkliga utskrifter eller renderingar från ett 3d-program. Botobjects har även presenterat en teknisk specifikation som är ganska allmänt hållen och bara presenterar basfakta som att storleken på skrivaren är 475mm x 365mm x 365mm och att skrivytan är 300mm x 275mm x 275mm.

Minsta lagertjocklek anges till 25 mikrometer och största skrivhastighet till 175 mm/s.

För färgutskrifterna används ett kassettsystem med termoplasten PLA i fem olika färger som i två skrivhuvuden kan mixas till olika färgnyanser.

Men skrivaren kan enligt specifikationen även använda plastorterna PVA och ABS.

Botobjects har även utvecklat en medföljande programvara som sägs göra det mycket enkelt att modellera de 3d-objekt som ska skrivas ut.

Skrivaren kan nu också förbeställas till ett kampanjpris på motsvarande 19 000 kronor. För de som köper senare ökar priset med 2 600 kronor.

Men de som beställer en Prodesk3D redan nu vet inte riktigt vad de får. För Botobjects har ännu inte presenterat några fotografier av sin 3d-skrivare och inte heller visat någon video som visar hur utskrifterna går till. Och den tekniska specifikationen som presenterats är som sagt ganska kortfattad.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer