Se video från kameran med högst upplösning

2013-01-29 13:11  
Bilden är tagen på sex kilometers höjd med en videokamera på 1,8 gigapixel. Foto: DARPA

Amerikanska armén har för första gången visat filmer från sin superkamera för övervakning från luften med upplösningen 1,8 gigapixel.

Bilder och videor som tagits från sex kilometers höjd kan zoomas in och identifiera människor. Kameran som används heter Argus-IS och är en övervakningsplattform utvecklad av den amerikanska armén och den militära forskningsmyndigheten Darpa. Den sägs vara världens mest högupplösta övervakningskamera.

Förmodligen är den världens mest högupplösta kamera över huvud taget, skriver Extreme Tech.

I en video säger en representant för Darpa att detta är första gången som kamerans bilder och kapacitet visas för allmänheten.

När kameran skulle designas var tanken att utveckla en specialsensor men sedan föll valet på att i stället bygga ihop 368 sensorer av samma typ som finns mobiler som fotar med fem megapixel.

Det ger Argus som filmar med 12 bilder/s en upplösning på 1,8 gigapixel.

Men den höga upplösningen är bara halva storyn skriver Extreme Tech. Det svåra är inte att montera ihop ett antal sensorer. Det svåra är att processa 1,8 miljarder pixlar med 12 bilder/s vilket genererar omkring 600 gigabits/s.

En del av databearbetningen sker direkt i kameran men det mesta processas i  en superdator på marken i nästan realtid.

Programvaran som heter Persistics identifierar och följer rörliga objekt på marken. När ett av dessa markeras på en stor bildskärm öppnas ett nytt fönster som visar rörliga bilder av det valda objektet. Upp till 65 sådana bildfönster kan öppnas samtidigt.

Hur kameran har använts vill armén inte avslöja men i videon sägs att den främst är anpassad för montering på drönare som som på sex kilometers höjd kan övervaka ett 25 kvadratkilometer stort område.

Antingen för att i nästan realtid skaffa information eller för senare granskning i de videor som sparas.

Totalt sägs Argus producera omkring en miljon terabyte data per dag som lagras av armén för framtida bruk.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/QGxNyaXfJsA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer