Se den stora skeppsslakten

2012-02-06 12:23  

Här är videon om hur ett stort krigsfartyg demonteras för återvinning.

Att plocka sönder apparater och slakta maskiner är en populär tekniksport.

Ny Tekniks videoserie Under skalet har exempelvis blivit mycket uppskattad. Där demonteras olika prylar som kameror, hushållsapparater och hemelektronik för att utröna hur de är konstruerade och fungerar.

En av förra veckans mest lästa artiklar på Ny Tekniks sajt presenterade en video där en tvättmaskin sprängde sig själv. Kanske inte lika pedagogiskt och lärorikt som ”Under skalet”. Men ack så underhållande.

Nu är det dags för ytterligare en video av det mer destruktiva slaget. Slakten av det amerikanska krigsfartyget USS Savannah som var en 200 meter lång tanker som byggdes 1969.

På två veckor skrotades hela fartyget med målsättningen att så mycket som möjligt skulle tillvaratas och återanvändas. Hela förloppet filmades och visades i National Geographics tv-serie Break It Down. Nu har filmen klippts ihop till en 1,5 minuter lång snyggt redigerad video som lagts ut på Youtube.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer