Populärteknik

Så vill forskare kommunicera med utomjordingar

Foto taget den 19 december 2021 på Chinas FAST-teleskop. FAST står för Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope. Foto: TT/Chine Nouvelle/Sipa/Shutterstock

Om det finns intelligent liv bortom Jorden, ska vi då försöka ta kontakt med det? Svaret är inte entydigt, men forskare har ändå tagit fram en plan för hur vi ska göra oss förstådda.

Publicerad

Den 16 november 1974 skickade forskare ut Arecibomeddelandet i rymden, från Areciboteleskopet i Puerto Rico och via frekvensmodulerade radiovågor. Meddelandet var binärt kodat, och innehöll bland annat information om uppbyggnaden av dna och hur en människa ser ut. Informationen riktades mot stjärnhopen M13, cirka 25 000 ljusår bort, och har beskrivits som det första försöket att skicka ut ett budskap till utomjordingar.

Nära 50 år senare har en forskargrupp publicerat en artikel som går ut på att göra ett liknande försök. Deras mål är att leverera så mycket information som möjligt om människan och vårt samhälle, med ett så kort meddelande som möjligt. I artikeln beskriver de detaljerna kring hur detta ska gå till, berättar Scientific American.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här